Статуя Зевса / Ілюстрація з відкритих джерел

Стародавні люди, будучи не в силах зрозуміти багато явищ природи, блискавки або повені, придумували їм надприродні пояснення, що призвело до появи віри в богів, за своєю примхою контролюючих сили природи.

Читайте такожВчені пояснили, чому людству годину припинити шукати інопланетян

Про це повідомляє BBC. Однак в останні кілька тисячоліть у богів з'явилася й інша, не менш важлива функція: вони стали суддями, які карали людей за ті чи інші провини, і, відповідно, підтримували в суспільстві певний набір етичних норм.

Відео дня

Звичайно, це відбувалося по мірі розвитку суспільства, і вчені багато десятиліть сперечалися про те, що ж з'явилося раніше: віра в усевидющих суворих богів або великі групи людей зі складною соціальною структурою?

Відповідь на це питання знайшли соціологи і антропологи Оксфордського університету, вивчивши вірування декількох сотень найдавніших спільнот.

Вони прийшли до висновку, що суворі "боги-моралізатори" з'являлися лише тоді, коли людей ставало занадто багато - і в них з'являлася потреба в об'єднуючій силі.

Сила ця, звичайно ж, була надприродною, тобто могла контролювати не тільки природу, але і людей. І, таким чином, допомагала об'єднувати розрізнених, не знайомих один з одним представників давніх культур, змушуючи їх співпрацювати і займатися спільними справами на благо всього суспільства.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Британському музеї розкрили таємницю знаменитої картини Мунка "Крик".