В озері Тітікака знайдені доинкские артефакти / фото Teddy Seguin

Археологи з Університету штату Пенсільванія знайшли під водою озера Тітікака історичні артефакти, які належали цивілізації Тіуанако.

Її представники населяли регіон в період з 500 по 1100 рік нашої ери. Про цю знахідку повідомляється на сайті університету.

Хосе Капрілес (Jose Capriles), який входив в дослідницьку групу, розповів про значення відкриття:

Відео дня

Читайте такожВ Арабських Еміратах знайшли артефакти, яким понад дві тисячі років (відео)

«Коли говорять про Острів Сонця, люди часто пов'язують його з інками, тому що для них це було важливим місцем, місцем паломництва. Вони залишили тут безліч урочистих будівель. Проте наше дослідження показує, що люди Тіуанако, які жили в цьому районі з 500 за 1100 рік нашої ери, були першими, хто залишав підношення богам тут. Інки не приходили сюди аж до XV століття».

Для сканування рифу і складання карти археологи використовували сонар і підводну тривимірну фотограмметрію. Надалі вони підняли на поверхню знайдені артефакти. Серед них знайшлися прикраси з золота і черепашок, лампи і керамічні курильниці з головою пуми. За словами фахівців, ці предмети допомагають краще зрозуміти основи релігії людей Тіуанако і їх ритуальної поведінки.

Знайдені артефакти / фото Teddy Seguin

Очевидно, що пума представляла для місцевих жителів один з найважливіших символів. Також дослідники зробили висновок, що підношення, мабуть, навмисно занурювали у воду, так як поряд з ними на дні лежали якорі. Ймовірно, поява однієї релігії призвела до консолідації соціальних груп, що жили в цьому регіоні, і вони, збираючись, проводили ритуали на воді з човнів. Автори також припускають, що ритуали служили не тільки релігійним цілям, але і геополітичним планам.