Вчені знайшли сліди наркотику в ході перевірки якості річкової води / фото: Pixabay

Вчені виявили кокаїн в організмах прісноводних креветок, що мешкають в графстві Саффолк на сході Англії.

Про це повідомляє BBC.

Команда екологів з Королівського коледжу Лондона і Університету Саффолка зібрала зразки прісноводної фауни з п'яти річок, розташованих у різних частинах графства. У кожної було зроблено три забори: біля витоку, в середині русла та біля гирла.

Відео дня

Читайте такожВ Марокко виявили останки древньої креветки розміром з людину

Кокаїн був виявлений у всіх зразках без винятку. При цьому в багатьох організмах тварин були знайдені й інші заборонені наркотичні препарати, в тому числі кетамін.

"Чи є наявність кокаїну у водних організмах мешканців виключно місцевою проблемою або ж його можна знайти і в інших водоймах Великої Британії, а також за межами країни, ще належить встановити", - заявив професор Університету Саффолка Нік Бері.

Завданням дослідження, результати якого опубліковані в середу в журналі International Environment, було вивчити ступінь проникнення різних мікроскопічних забруднювачів в організм прісноводних креветок Gammarus pulex.

Крім наркотиків, у багатьох із зібраних зразків були також виявлені сліди заборонених пестицидів та різних лікарських засобів. За словами вчених, на самі креветки всі ці речовини майже ніяк не впливають. Однак це зовсім не означає, що проблему можна вважати несуттєвою, вважають британські вчені.