В Росії прокинувся потужний вулкан / Flickr/kuhnmi

Розташований на далекому сході Росії вулкан до цього часу вважався згаслим. Однак, як вчені застерігають, що він несподівано прокинувся. І його вірогідне виверження може мати катастрофічні наслідки.

Як пише Rzeczpospolita, вулканічний масив Удіна розташований в центральній частині Камчатки. Його утворюють два стратовулкани: Велика Удіна (2920 метрів заввишки) і Мала Удіна (1945 метрів). Перший з них вважався згаслим. Він не вибухав вже дуже давно. І вважалося, що він вже не зможе цього зробили. Однак, останнім часом вчені помітили збільшення сейсмічної активності в районі масиву. Все вказує на те, що Удіна прокидається.

Читайте такожУ Помпеях знайшли останки коня в упряжці

Відео дня

Команда дослідників з Росії, Саудівської Аравії і Єгипту підтвердили попередні заміри. Вони виявили, 559 сейсмічних подій лише за два місяці. Всі вони проходили на глибині близько 5 кілометрів.

«Сейсмічні властивості вулкану можуть виправдати зміну його статусу з загаслого на активний», - дійшли висновку вчені.

«Виверження Удіни може бути катастрофічною», - сказав вчений Іван Кулаков. За його словами, ця подія була б рівносильною виверженню Везувію в 79 році нашої ери, яке знищило міста Помпеї, Геркуланум і Стабії.