REUTERS

Наступного року NASA запустить нову місію на Марс, в рамках якої напрямку червоної планети злетить ракета United Launch Alliance Atlas V з марсоходом на борту. Однак, він буде не єдиним апаратом у корисному вантажі.

Місія також доставить прототип гелікоптера для Марса, створеного вченими NASA. Як пише Newsweek, це унікальний автономний апарат, розроблений для того, щоб продемонструвати можливість контрольованого польоту за допомогою двигуна на інших планетах. Тепер в американській агенції повідомили, що гелікоптер увійшов у завершальну фазу розробки, витримавши цілу низку перевірок і випробувань.

Читайте такожВода таки була: вчені знайшли глину на Марсі

Відео дня

Літати на гелікоптері в тонкій марсіанській атмосфері, чия щільність становить всього 1% від земної, - це великий виклик для інженерів. Але теоретично, якщо машина буде досить легка, а пропелер буде досить швидко обертатися, тоді це цілком можливо.

Нинішня розробка - це результат тривалого процесу, в ході якого були створені численні прототипи. Тепер вчені сподіваються, що марсіанський гелікоптер стане першим важчим за повітря апаратом, який здійснить політ на Марсі, коли місія досягне його в 2021 році.

Останні тести відбулися в Денвері. Там команда розробників перевірила роботу системи доставки, яка буде встановлена на наземному марсоході. Цей же марсохід вивезе літальний апарат на поверхню сусідньої планети.

Читайте такожМільярд років тому річкові системи Марса були більші, ніж на Землі - науковці

Інженери піддали гелікоптер і систему доставки таким вібраціям, які їм доведеться пройти під час польоту на Марс. Крім того вони занурили апарати в критично низькі температури на рівні -128 градусів за Цельсієм, щоб перевірити, що вони зможуть пережити такі суворі умови.

Всі ці останні перевірки відбулися після успішного польоту марсіанського гелікоптера в серединці симуляції марсіанського середовища. Для перевірки була створена відповідна гравітація і атмосфері умови.