Естонія допоможе Україні реалізувати концепцію «Держава в смартфоні» / фото УНІАН

Цифровий лідер Євросоюзу в сфері державних послуг Естонія надасть Україні експертну і технічну допомогу для реалізації концепції «Держава у смартфоні», яка дасть змогу зробити більшість наданих українцям держпослуг в електронному вигляді.

Про це сказано на офіційному сайті президента України Володимира Зеленського з посиланням на підсумки візиту української делегації до Естонії на чолі з радником президента Михайлом Федоровим 10-11 червня.

«Ми отримали дуже позитивний зворотний зв'язок щодо наших планів від естонських експертів, а також домовилися про конкретну підтримку з проведення аудиту реєстрів, розвитку системи «Трембіта», сучасної електронної ідентифікації SmartID і впровадження e-Residency. На кожній зустрічі ми відчували абсолютну відкритість і бажання допомогти Україні», - цитує прес-служба Федорова.

Відео дня

У повідомленні наголошується, що естонський досвід у даному питанні дуже важливий, оскільки саме Естонія першою у світі ввела електронну взаємодію реєстрів і ID-карти, провела електронні вибори і досягла показника онлайн-послуг у 99%, а також надала можливість отримання «електронного громадянства».

Читайте такожУкраїнці зможуть дізнатися, хто з чиновників цікавився їхніми електронними даними

«Наша мета - застосувати найбільш сучасні та інноваційні технології та підходи для впровадження концепції «Держава у смартфоні», щоб зробити стрімкий стрибок, пропустивши кілька еволюційних етапів, де це можливо», - зазначив радник президента.

Також з посиланням на першого заступника голови Державного агентства з питань електронного уряду Олексія Віскуба відзначається, що активний розвиток системи електронної взаємодії «Трембіта», яка почала працювати в Україні наприкінці травня, має привести до повного реінжинірингу всіх неефективних, забюрократизованих і корупційних процесів у державі.

«В Естонії на базі аналога «Трембіта» - X-Road побудовано 2 тис. 691 е-взаємодію. Коли в Україні буде не менш як 100 таких взаємодій - кожен громадянин вже відчує, що послуги стали більш простими і зручними, а держава - прозорою й ефективною», - наголошується в повідомленні.

У прес-службі очільника української держави нагадали, що вже цього тижня розпочнуться експертні обговорення концепції «Держава у смартфоні». Після чого документ буде оприлюднено з детальним планом дій на поточний рік і стратегічними цілями до 2024 року.

Як повідомляв УНІАН, згідно з новою концепцією «Держава у смартфоні», до кінця 2019 року українцям повинні бути доступні більш як 200 пріоритетних електронних послуг.

За даними Державного агентства з питань електронного уряду, сьогодні українцям доступні такі засоби електронної ідентифікації, як електронний підпис, MobileID, BankID, ID-карта, але рівень їх використання є дуже низьким через складні зарегульовані процедури, відсутність доступної інформації та широкої мережі надання цих сервісів.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав IT-співтовариство об'єднати зусилля для впровадження в нашій країні електронного управління.