Телескоп TESS відкрив три нові планети / NASA

Супер-Землю і ще дві екзопланети були виявлені телескопом TESS, який належить NASA. Вони розташовані на орбіті зірки за 72 світлових роки від нашої планети. Це одні з найменших і найближчих екзопланет, які на даний час були відкриті.

Про це пише Newsweek. Зоряна система, яку астрономи назвали TIO-270, досить незвична. По-перше, на відміну від Сонячної системи, відкриті три планети не такі вже й різні у вимірі розміру. Одна з них була класифікована як скеляста супер-Земля, тому її маса трохи більша, ніж маса нашої планети, але при цьому значно менша, ніж в Урана і Нептуна. Тим часом, дві інші планети були названі «суб-Нептунами», тому що у них відносно середній розмір. Вони на половину менші від крижаного гіганта в Сонячній системі.

Читайте такожУ NASA показали всю історію відкриття екзопланет в одному відео

Відео дня

«Одна з планет лише трохи більша, ніж Земля. І вона така ж скеляста. Інші дві удвічі більші за Землю і, вірогідно, за своїм складом подібні до Нептуна: з твердим ядром і товстою газовою атмосферою», - сказав керівник групи дослідників Максиміліан Гюнтер.

Відкриття двох планет середнього розміру дуже важливе для астрономів. Тому що такі світи – це «втрачена ланка» у розумінні формування планет. Насправді, у Сонячній системі таких планет не існує.

Читайте такожВчені NASA виявили у велетенського двійника Землі чималу атмосферу

Більше того, всі три планети вишикувалися у так званий «резонансний ланцюг». Це означає, що співвідношення їхніх орбіт близьке до цілих чисел.

«В TOI-270 ці планети вишикувалися, мов перли в намисті», - сказав Гюнтер.

«Це дуже цікава річ, тому що це дозволяє нам вивчати їхню динамічну поведінку», - додав він.