Всесвіт може складатися здебільшого з матерії, яка виникла до його народження / фото nasa.gov

Темна матерія – загадкова гіпотетична речовина, яку вчені поки не виявили – вірогідно існувала ще до Великого вибуху, з якого почалося існування нашого Всесвіту. Так вважає вчений балтиморського Університету Джона Хопкінса Томмі Тенканен. І хоч сама ідея не нова, фізик і астроном виклав математичне пояснення, яке підтверджує її вірогідність.

Як повідомляє Newsweek, його дослідження проливає світло на походження темної матерії, а також пояснює, як її можна зафіксувати під час астрономічних спостережень.

Читайте такожУ NASA визнали: Всесвіт розширюється швидше, ніж вважалося

Відео дня

«Дослідження викриває новий зв’язок між фізикою елементарних частинок і астрономією. Якщо темна матерія складається з нових часток, які були утворені до Великого вибуху, вони могли вплинути на унікальний спосіб розподілу галактик у космосі», - сказав Тенканен.

«Цю умову можна використати для того, щоб виявити суть темної матерії й зробити висновки про часи до Великого вибуху», - додав він.

Наразі вчені не можуть пояснити, з чого складається 95% маси Всесвіту. Тож вони допустили існування гіпотетичних «темних» форм матерії й енергії, щоб пояснити великі прогалини у знаннях людства. Вважається, що на темну матерію може припадати до 27% маси Всесвіту в той час, як темна енергія відповідальна за 68%. На «нормальну» матерію, тобто на речі, які ми бачимо і спостерігаємо, припадає лише 5%.

На відміну від нормальної матерії, темна не відбиває і не поглинає світло, вона також не світиться. І це робить її виявлення дуже складним завданням. Насправді ніхто прямо цього так і не зміг зробити до сьогодні. Вчені лише допускають існування темної матерії, зважаючи на її очевидний гравітаційний вплив на нормальну матерію.

Читайте такожNewsweek: У Всесвіті може не бути ніякої темної матерії

Вважалося, що темна матерія утворилася під час Великого вибуху 13,8 мільярда років тому, з якого почалося існування Всесвіту. Однак, той факт, що її досі не виявили, може вказувати на помилковість такого твердження.

«Якби темна матерія справді була наслідком Великого вибуху, тоді дослідники повинні були б спостерігати сигнал темної матерії під час різних експериментів у царині елементарних частинок», - сказав Тенканен.

У своєму дослідженні він виклав математичне обґрунтування, яке вказує на вірогідність походження темної матерії з епохи до Великого вибуху, яку називають космологічною інфляцією. Їй було притаманне швидке розширення простору.

Фізик-теоретик Алан Гат вважає, що теорія Великого вибуху елегантно пояснює все, що сталося після фактичного виникнення Всесвіту. Але вона не повна. Адже все, що було до цієї події, лишається загадкою.

Читайте такожВчені допустили, що Всесвіт може бути на краю бульбашки у четвертому вимірі

«Теорія інфляційного всесвіту, з іншого боку, описує сам вибух і дає гіпотетичні відповіді на такі питання», - пояснив він.

Тенканен каже, що швидке розширення простору могло призвести до створення великої кількості так званих «скалярних» частинок, які включають відомий бозон Хіггса, відкритий CERN у 2012 році.

«Ми не знаємо, що таке темна матерія. Але якщо вона якось пов’язана зі скалярними частинками, тоді вона може бути старшою, ніж Великий вибух», - сказав він.