Вчені розробили технологію, яка відрізняє хороше віскі від поганого / winestyle.com.ua

Інколи розуміння, що замість 18-річного односолодового віскі вам підсунули молодий напій, приходить в момент, коли склянка вже наполовину порожня. Але тепер вчені розробили спеціальний «штучний язик», який може залишити таке шахрайство в минулому.

Як пише The Guardian, команда з Шотландії стверджує, що їхній пристрій здатний відрізнити безліч солодів. А це, за словами розробників, може допомогти миттю розібратися з підробками.

Читайте такожНа аукціоні у Шотландії продали найдорожчу у світі пляшку віскі (відео)

Відео дня

«Можна натренувати конкретний «язик», яке на смак конкретне віскі. Таким чином, коли з’являється фальшивка, він може вказати на це. А при перевірці справжнього напою він підтвердить його оригінальність», - сказав один з авторів винаходу з Університету Глазго Аласдар Кларк.

Він додав, що технологію можна вбудувати в портативний пристрій і застосовувати у дуже широкому спектрі випадків. Приміром, щоб виявляти отрути або відстежувати екологічний стан водойм.

Читайте такожВчені з'ясували, які емоції викликає різний алкоголь

«Від початку ми думали більше про застосування на виробничих лініях, наприклад, для контролю якості. Якщо ви компанія з виробництва яблучного соку, це допоможе вам переконатися, що у вівторок ви робили такий же сік, як тиждень тому», - пояснив Кларк.