Ілюстрація REUTERS

Голова компанії SpaceX, американський бізнесмен і винахідник Ілон Маск пообіцяв, що його ракетний корабель Starship має вийти на навколоземну орбіту вже за півроку, а згодом полетіти і на Марс.

Читайте такожSpaceX показала відео польоту Starhopper – прототипу «марсіанської ракети»

Як повідомлять ВВС, Маск показав макет прототипу корабля на випробувальному полігоні компанії в Бока-Чіка в штаті Техас.

Відео дня

За його словами, у найближчі місяці планується серія його польотних випробувань, за результатами яких корабель повинен досягти висоти близько 20 км, а потім вийти на низьку орбіту.

Макет корабля, представлений на презентації, вказує, що він матиме довжину 50 метрів і діаметр 9 метрів, а його вантажопідйомність в кінцевому підсумку становитиме 150 тонн.

Для запуску корабля на орбіту створюється нова ракета-носій під назвою Falcon Super Heavy довжиною 68 метрів і діаметром 9 метрів. Ця ракета може бути оснащена різними комбінаціями двигунів марки Raptor, від 24 до 37 залежно від виконуваного завдання.

Кілька разів за час презентації Маск повторив, що його кінцевою метою є заселення людиною інших планет.

Раніше він не одноразово заявляв, що корабель такого типу буде використаний для доставки на Марс однієї тисячі колоністів, які будуть створювати там перше поселення.

Але ще до цього Маск обіцяв польоти до Місяця і обльоти його на тому самому кораблі з туристами на борту. Ці плани зустріли дружну критику експертів, більшість яких вважають їх фантастикою.

Однак один із найбільших замовників компанії SpaceX, американське космічне агентство НАСА, закликає компанію зосередити всі зусилля на завершенні створення пілотованого корабля Crew Dragon для доставки екіпажів на борт МКС. Цей проект неодноразово затримувався через технічні збої, останній з яких стався на початку цього року.