На Енцеладі може бути життя / NASA

У NASA заявили про виявлення органічних сполук на супутнику Сатурна під назвою Енцелад. Дослідники переконані, що відкриття – це чергове «зелене світло» для потенційного існування життя на крижаному космічному тілі.

Як пише Newsweek, на Землі ці сполуки служать будівельними блоками для життя. Якщо на Енцеладі відбуваються аналогічні процеси, це може означати, що на супутнику теж існує життя. Сполуки були знайдені в даних місії Cassini. Цей апарат долетів до Сатурна і провів дослідження у вересні 2017 року. Він загинув, увійшовши в атмосферу планети. Але перед феєричною смертю, Cassini провів три останні прольоти повз Енцелад, під час яких він пройшов крізь шлейф, який надходив з супутника.

Читайте такожНа Венері міг існувати океан і помірний клімат впродовж трьох мільярдів років

Відео дня

Аналізуючи отримані дані, дослідники зі США і Німеччини тепер змогли ідентифікувати молекули на часточках криги у шлейфі. Як виявилося, це азот і сполуки з вмістом кисню. На Землі ці сполуки утворюють амінокислоти, з яких збудоване все живе.

Шлейфи на Енцеладі формуються в гідротермальних отворах, через які матеріали з ядра супутника потоком вириваються в космічний простір. Вважається, що між крижаним покривом і кам’янистим ядром на Енцеладі існує великий водяний океан. Через це супутник опинився серед потенційних місць, де може існувати позаземне життя в межах Сонячної системи.

Читайте такожСатурн "з'їсть" свої кільця через сто мільйонів років

На Землі гідротермальні отвори на дні океану заповнені життям. Багато вчених вважають, що саме в таких місцях на нашій планеті все і почалося. Оскільки тут хімічні реакції призвели до утворення будівельних блоків, з яких потім сформувалися організми. Якщо аналогічні реакції відбулися в гідротермальних отворах на Енцеладі, це може означати, що на супутнику Сатурна існує життя.