REUTERS

28-річний чоловік з паралізованим тілом зміг рухатися, використовуючи чотирикінцеву робототехнічну систему або екзоскелет.

Про це пише REUTERS.

Читайте такожВчені змогли імплантувати спогади в мозок пташки

Відео дня

Екзоскелет дозволив хворому рухати ногами й руками завдяки системі сенсорів, які вловлюють сигнали мозку хворого. Випробовування тривало кілька років.

Поки система є суто експериментальним прототипом.

«Це перша напівінвазивна бездротова комп’ютерна система мозку, розроблена для активації усіх чотирьох кінцівок», – заявили дослідники.

За словами науковців, попередні мозково-комп’ютерні технології використовували небезпечні інвазивні сенсори – імплантовані в мозок, де вони часто не працювали. Крім того, були й версії із застосуванням дротів чи обмежувалися сигналами для однієї кінцівки.

У цьому дослідженні хворому імплантували чип по один бік голови – під шкірою біля сенсомоторної кори мозку.

Електроди збирали мозкові сигнали та передавали їх алгоритму декодування. Система переводила сигнали мозку в рухи, про які думав пацієнт, та направляла його в екзоскелет.

Пацієнт два роки поспіль «вчив» алгоритм розуміти свої думки і збільшувати кількість рухів, які той міг виконати.

Водночас автори дослідження зауважують, що, навіть якщо технологія стане популярною, для більшості вона доступною не буде через свою затратність.

Як повідомляв УНІАН, фахівці Іллінойського університету в Чікаго розробили робочий прототип інноваційної літій-діоксид вуглецевої батареї.