REUTERS

Надзвичайно велика кількість космічних газів притікає в галактику Чумацький шлях. Астрономи помітили цей процес, але причина, яка стоїть за феноменом, лишається загадкою.

Як повідомляє Newsweek, дані телескопа Hubble за приблизно 10 років доводять приплив космічних газів у галактику. Особливо це підтверджує Спектрограф космічного походження (COS) на борту телескопа.

«Чумацький шлях – ощадлива галактика. Наднові зірки й сильні зоряні вітри здувають гази з галактичного диска. Але ці гази притікають назад, щоб утворити нові покоління зірок», - пояснюють вчені програми Hubble.

Відео дня

Читайте такожNASA збирається детально вивчити й сфотографувати центр галактики Чумацький шлях

Цей процес триває вже мільярди років. Однак, це не зрозуміло, чому виникає надлишок газів замість збереження певної рівноваги. Вчені допускають, що одним з теоретичних пояснень такої незбалансованості Чумацького шляху може ховатися в міжгалактичному середовищі. Це маса водню, яка нібито існує в просторі між різними галактиками. З іншого боку, Чумацький шлях може використовувати свою гравітацію для «викачування» газових резервів з інших, менших за розміром галактик поблизу.