Ілюстрація REUTERS

Пошкоджені оптоволоконні кабелі стали причиною перебоїв доступу до інтернету в деяких частинах Східної Європи, а також в Туреччині й Ірані. Проблема, яка тривала приблизно дві години, була пов’язана з тим, що одразу кілька ліній були порізані одночасно. Й таке трапляється вкрай рідко.

Як пише BBC, у Google пояснили, що їхні сервіси були недоступні в регіоні впродовж 30 хвилин. В компанії порадили інтернет-провайдерам встановити з’єднання з іншими серверами пошукової системи, щоб «обійти проблему».

Читайте такожGoogle пообіцяв $1,5 мільйона за злом нового Android

Відео дня

В своїй заяві Google також звинувачує у перебої «одночасне розрізання численних оптоволоконних кабелів». BBC Monitoring підтверджує, що в Болгарії, Туреччині й Ірані були перебої з доступом до мережі приблизно впродовж двох годин сьогодні вранці.

Директор іранської «Компанії з інфраструктури зв’язку» Саджад Бонабі сказав, що сталися одразу два розриви кабелів. Один на лінії між Іраном й Бухарестом, а інший на лінії з Мюнхеном. Це підірвало трафік на одній з головний магістралей в регіоні.

Читайте такожВ Європі закінчилися IP-адреси популярного формату IPv4

За словами Бонабі, ситуацію вдалося виправити за допомогою спрямування трафіку на «здорові» лінії на заході й півдні Ірану. Чому взагалі оптоволоконні кабелі були порізані, ніхто так і не пояснив. Google пообіцяв оприлюднити повний звіт про інцидент у найближчі тижні. Однак, міжнародні інтернет-кабелі й раніше помилково перерізали.