James Martin/CNET

Розумні й багатофункціональні контактні лінзи були концепцією у фантастичних фільмах впродовж багатьох років. Однак, лише зараз вони з’явилися в реальності. В США компанія Mojo Vision створила контактні лінзи, які накладають все, що бачить людське око додаткові дані.

Приміром, як йдеться в сюжеті BBC, можна побачити дані про стан здоров’я чи переклад текстів за допомогою доданої реальності. Лінзи проектують світло просто перед людським оком. Тож ними можна користуватися навіть з закритими очима.

Читайте такожВідпустка на Місяці, роботи й мавпи-слуги: як люди уявляли 2020 рік

Відео дня

«Нам довелося збудувати власний бездротовий протокол, бездротове з’єднання між контактною лінзою й іншим натільним аксесуаром. Тому що було потрібно розібратися з живленням, даними й розміром чипу. І цей аксесуар з’єднується з вашим мобільним телефоном чи хмарою, щоб отримати доступ до додаткових обчислювальних ресурсів й інформації», - сказав BBC Майк Ваймер з Mojo Vision.

Розробники розраховують, що заряду в лінзах вистачить на використання впродовж всього дня. Одна з версій контактних лінз має вбудовану систему нічного бачення й виявлення країв.

Читайте такожВчені розробили контактні лінзи із «зумом»

«Це контактні лінзи. Ви їх одягаєте зранку й знімаєте на ніч. Ви кладете їх у спеціальний кейс для очищення, який також заряджає батарею. Вони дуже зручні, добре підходять до ваших очей, корегують ваш зір, коли ви їх носите. Тож якщо у вас є рецепт від лікаря, ми вбудуємо всі характеристики в лінзи», - запевнив Ваймер.

Розробники стверджують, що їхня розробка менш нав’язлива, ніж мобільні телефони. Однак, чи готові люди купувати й носити таке обладнання, лишається під питанням.