фото: Rainee Colacurcio

Недосліджені північний і південний полюси Сонця вперше будуть відкриті завдяки амбітній місії, в рамках якої апарат облетить зірку нашої системи й пришле на Землю фото.

Спільна станція NASA і Європейської космічної агенції (ESA) під назвою Solar Orbiter буде запущена з мису Канаверал в понеділок вранці. До своєї точки спостереження він долетить до кінця 2021 року, пише The Guardian.

З Землі Сонце здається ідеальною вогняною кулею. Але вчені кажуть, що краї зірки можуть мати дуже незвичний вигляд. Там можуть бути темні діри або дивні геометричні структури.

Відео дня

«Немає раціональних причин стверджувати, чому полюси не повинні відрізнятися. Будьте готові до сюрпризів», - сказав старший радник ESA з питань науки й дослідження Марк МакКаурін.

Читайте такожАмериканці створили проект "антисонячної" батареї для нічного часу

Єдиною попередньою місією, яка пролетіла над полюсами Сонця, був апарат Ulysses, запущений в 1990 році. Він зробив заміри магнітного поля зірки й зібрав дані про сонячний вітер. Але у апарата не було камери. Наступного року Solar Orbiter кілька разів облетить Венеру й один раз Землю, використовуючи гравітацію планет для того, щоб вийти на еліптичну орбіту. До кінця 2021 року орбіта апарату буде мати нахил 17 градусів. Цього достатньо, щоб зробити знімки полюсів Сонця. Якщо все буде добре й місію вдасться продовжити, нахил орбіти може досягти 33 градусів.