Ілюстрація REUTERS

Люди виявилися не єдиними, хто проходить через непростий етап статевого дозрівання, коли потужні гормони наповнюють тіло, змушуючи настрій змінюватися кожного дня. Вчені виявили, що корови проходять через таку ж фазу емоційного сум’яття, яке дестабілізує їхні особистості.

Про це пише The Guardian, пояснюючи, що такі висновки з’явилися після широких спостережень за дорослішанням голштинської породи корів: від телятка до дорослої особини.

Читайте такожНа російському ярмарку худобу нарядили у форму радянських солдатів (відео)

Відео дня

«Наше дослідження визначило період нестабільності в особистості на тлі статевого дозрівання», - сказала професор добробуту тварин Університету Британської Колумбії в Канаді Ніна Фон Кейсерлінгк.

Одні корови ставали більш сором’язливими в період статевого дозрівання, а інші ж були більш сміливими. Деякі менше простягали носи до нових людей чи об’єктів, в той час як інші досліджували світ інтенсивніше. Дослідження проливає світло на погано досліджений вимір життя парнокопитних. Попередні спроби визначити особистість тварин в різному віці виявили, що вони відносно стабільні в ранній юності й зрілому віці. Однак, підлітковий період лишався загадкою.

Читайте такожШматок м’яса вперше в історії виростили в космосі

Тепер вчені з’ясували, що попри стабільність телят і вже дорослих корів, у період статевого дозрівання їхня поведінка стає менш передбачуваною. Дослідження характеру тварин і того, як він змінюється з віком, може піти на користь фермерським практикам. Приміром, раніше вчені встановили, що через стрес корови можуть менше їсти, рости повільніше й давати менше молока.