musliteli.com.ua

Більш ніж через 160 років після того, як Чарльз Дарвін написав свою книгу "Походження видів", вчені довели, що одна з його теорій виявилася правдою.

Як пише Newsweek, група вчених перевірила, чи справі існування підвидів може бути раннім кроком до утворення нових видів. Результати показали, що так, це можливо. Тим самим, це стало підтвердженням тверджень, висловлених Дарвіном в його книзі за 1859 рік. Спираючись на свої спостереження, видатний англієць вірив, що чим більше видів входять в рід, тим більше варіацій цих видів буде.

Читайте такожNewsweek: Людство може бути єдиною цивілізацією у Всесвіті

Відео дня

Вид за визначенням - це набір тварин чи рослин з подібними характеристиками, які здатні спарюватися між собою. Приміром, люди або Homo Sapiens тому приклад. Підвиди, з іншого боку, - це популяція в межах конкретних видів, які можуть трошки відрізнятися і мати свою окрему групу для спарювання. Кількість підвидів на кожен вид може сильно відрізнятися. Приміром, існує 45 різних підвидів лисиць, але жодного підвиду людей.

Вчені з Кембриджського університету проаналізували взаємозв'язок  між двома поняттями й вирахували, як кількість видів у роді й кількість підвидів на кожен вид співвідноситься до числа різних груп тварин. Лаура ван Хольстен і Роберт Фолі використали інформацію, зібрану натуралістами, для визначення "віку" різних видів і підвидів, щоб побачити, наскільки вони пов'язані. Вони помітили кореляцію між варіаціями видів і підвидів. Рід з більшою кількістю видів має більше видів з ширшою групою підвидів. Ця закономірність особливо чітко простежується у ссавців, які літають, таких як кажани.

Для порівняння у наземних тварин ця кореляція між багатством видів і підвидів теж була позитивною, але слабшою. Вчені вважають, що це пов'язано з географічними перешкодами, які наземним істотам важче подолати. Гірський хребет чи річка можуть створити фізичний бар'єр для тварин, які рухаються на суші, але не для тих, хто літає чи плаває.

Читайте такожВчені спростували головну гіпотезу Дарвіна

"Ми стоїмо на плечах велетнів. У третьому розділі книги "Про походження видів" Дарвін писав, що лінії тварин з більшою кількістю видів повинні також містити більше "варіацій". Підвиди - це сучасне визначення цих варіацій", - сказала Хольстен.

"Підвиди тварин зазвичай ігнорують. Але вони грають ключову роль у довгостроковій еволюційній динаміці", - пояснила вона.

Вона наголосила, що її дослідження співвідношення між видами й кількістю підвидів доводить, що підвиди грають критичну роль в еволюції. І це завжди відбувалося. Тож припущення Дарвіна були правильними.