Щороку потік Ліріди починається 16 квітня \ opogode.ua

16 квітня починається один з найважливіших і найбільш красивих зорепадів 2020 року - Ліриди. Він вважається одним з найсильніших метеорних потоків разом з серпневими Персеїдами і грудневими Гемінідами, у рідкісних випадках може бомбардувати небо з інтенсивністю майже 100 м на годину.

Коли метеоритний потік Ліриди:

Щороку потік Ліриди починається 16 квітня, а закінчується 25 квітня. Пікові значення падаючих зірок припадуть на 21 і 23 число і складуть приблизно 30 метеорів на годину. 22 квітня це значення може досягати 40 штук в годину. Це досить скромний показник щодо інших потоків, однак цього цілком достатньо, щоб побачити неозброєним поглядом, як уламки комети Тетчера бомбардують атмосферу Землі.

Видимість метеоритного потоку Ліриди:

Що стосується видимості метеорів, то вони влітають в атмосферу з великими спалахами, але не залишають слідів. Через це деколи здається, що це зірниця на горизонті, хоча насправді це падаючі зірки. Тим не менше близько 20% метеори цього потоку залишають чіткі сліди. Таке розмаїття припадає до смаку спостерігачам і астрономам. Спостерігати потік найкраще в північній півкулі і після півночі. Зрозуміло, варто сподіватися на ясну погоду, тому що за хмарами видимість буде практично нульова.

Відео дня
Ілюстрація \ REUTERS

Що таке зорепад Ліриди:

Це один з найдавніших зоряних потоків: він відомий людству близько 2500 років. Стародавні астрологи і астрономи встановили, що потік має радіант в сузір'ї Ліри. Це зоряне скупчення на нічному небі символізує творчий потенціал людини.

Де і коли спостерігати зорепад Ліриди:

Зорепад Ліриди можна спостерігати з будь-якої точки земної кулі, але більш яскраве і барвисте видовище побачать жителі північної півкулі. Зорепад астрономи-любителі зможуть спостерігати неозброєним поглядом - для цього достатньо перебувати далеко від будь-якого джерела світла і підняти голову до сузір'я Ліри. Правда, жителі багатьох країн, де через пандемію коронавірусу діє надзвичайний стан і комендантська година, зможуть спостерігати це красиве явище природи тільки з вікон свого будинку.