ТСН

До такого висновку прийшла група американських учених під керівництвом геофізика з Рочестерського університету (штат Нью-Йорк) Джона Тардуно, що опублікувала результати своїх досліджень у журналі Science, повідомляє ТАСС.

Читайте такожВчені NASA виявили "другу Землю", де може бути вода

Як з'ясували фахівці, магнітне поле Землі виникло принаймні 4,2 млрд років тому. Колись вважалося, що воно з'явилося 3,5 млрд років тому, приблизно через 1 млрд років після формування планети.

Відео дня

За словами Тардуно, про це свідчать результати вивчення вкраплень мінералу магнетиту в кристалах іншого мінералу - циркону, які зберігають у своїй "пам'яті" дані про магнітне поле вже протягом мільярдів років. Вони були взяті для дослідження в районі Джек-Хіллс на заході Австралії, де збереглися найдавніші гірські породи на поверхні Землі.

Тардуно нагадав, що магнітне поле захищає Землю від сонячного вітру - потоку іонізованих частинок з сонячної корони, забезпечуючи захист всього біологічного життя. "Без нього планета була б зовсім безлюдній", - зазначив він.

"4 млрд років тому сонячний вітер був набагато сильніше, а його руйнівні здібності були в 10 разів більше, ніж зараз, - підкреслив геофізик. - Без магнітного щита атмосфера Землі не збереглася б, і вода на її поверхні зникла б".

Вважається, що Марс, що володіє вкрай слабким магнітним полем, позбувся запасів води як раз із-за впливу сонячного вітру. Вчені припускають, що з цієї ж причини вологу в своїй атмосфері втратила Венера.