Вконтакте

Влада Ірану пред'явила звинувачення засновнику месенджера Telegram і "ВКонтакте" Павлу Дурову. Дуров заявив, що він здивований.

Як заявив прокурор Тегерана Аббас Джафарі Долатабаді, якого цитує іранське агентство ISNA, месенджером користуються бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава", передає Русская служба BBC.

Читайте такожЗасновник Telegram запропонував Apple і Google створити власні країни

Відео дня

Крім того, як вважає іранська влада, месенджер можуть використовувати для торгівлі людьми та наркотиками, а також для поширення дитячої порнографії.

Сам Дуров заявив, що не згоден з пред'явленими звинуваченнями.

"Я здивований. Ми активно займаємося блокуванням терористичного та порнографічного контенту в Ірані. Я думаю, що реальні причини звинувачення інші", - написав він у Twitter.

Які ці причини, Дуров не уточнив. Він підкреслив, що щодня модератори Telegram блокують більше тисячі каналів і чатів з порнографією і закликами до тероризму.

Telegram - самий популярний месенджер в Ірані, де заблоковані "Твіттер" і "Фейсбук". У 2015 році влада країни заблокувала і Telegram, вимагаючи від адміністрації месенджера перенести сервери в Іран.

Згодом месенджер було розблоковано, а влітку 2017 року у Тегерані заявили, що Telegram переніс частинe серверів на іранську територію.

Дуров, у свою чергу, говорив, що іранська влада, можливо, малf на увазі так звані CDN-ноди. У деяких країнах Telegram орендує їх для прискорення обміну інформацією в сервісі. Такі вузли не зберігають жодної приватної інформації, підкреслював Дуров.

Як зазначає Іранська служба Бі-бі-сі, пред'являючи обвинувачення Дурову, влада країни може намагатися добитися від нього перенесення серверів.