Ілюстрація / REUTERS

Американські лікарі проаналізували 74 наукові роботи про інсульт і виділили фактори ризику розвитку інсульту, що загрожують лише жінкам.

Багато з цих чинників широко поширені, тому дослідники рекомендують лікарям враховувати їх, а пацієнткам - вчасно повідомляти про них лікареві. Дослідження опубліковане в журналі Stroke, передає Naked Science.

Дослідники вказують, що інсульт залишається однією з основних причин смертності серед жінок. У США він знаходиться на третьому місці в списку поширених причин жіночої смертності й лідирує серед причин інвалідності. При цьому серед пацієнтів, які зіткнулися з інсультом, жінок більше, ніж чоловіків - так відбувається в тому числі через те, що середня тривалість життя жінок вища. У США число жінок, що постраждали від інсульту, перевищує число чоловіків, які зіткнулися із захворюванням, на 55 000 щорічно.

Відео дня

Читайте такожВчені почали найбільше дослідження про те, як недосипання впливає на мозок людини

Коментує один із авторів роботи Кетрін Рексрод: "Багато хто не усвідомлює, що жінки страждають від інсульту частіше, ніж чоловіки, і смертність серед жінок вище. З віком підвищується ймовірність того, що першим проявом серцево-судинного захворювання у жінки стане інсульт, а не інфаркт. Ми маємо намір детально вивчити, чому жінки страждають від інсульту частіше і які фактори сприяють непропорційному збільшенню ризику".

Дослідники вивчили можливі зв'язки інсульту з декількома типами факторів: рівнем статевих гормонів, використанням гормональних контрацептивів і лікарських препаратів, особливостями менструального циклу, вагітності та менопаузи. З'ясувалося, що ранній початок менструації (до 10 років), рання менопауза (до 45 років) підвищують ризик розвитку захворювання. Так само на організм впливає і низький рівень стероїдного гормону дегідроепіандростерону (DHEA). При цьому рівень тестостерону не відображається на схильності жінок до серцево-судинних захворювань, хоча у чоловіків низькі рівні цього гормону підвищують ймовірність хвороби.

Збільшує ризик інсульту прийом комбінованих оральних контрацептивів та препаратів, що містять естрогени. Некомбіновані препарати (міні-пілі) на основі дідрогестерону виявилися безпечними. За словами авторів роботи, до кінця не зрозуміло, як на ймовірність інсульту впливають трансдермальні контрацептиви - "контрацептивні пластирі", з допомогою яких препарат проникає в організм через шкіру. Крім того, у групі ризику опинилися жінки, що зіткнулися з ускладненнями вагітності прееклампсією і гестаційним діабетом.