Ядро планети дуже близько розташоване до свого Сонця / ілюстраційне зображення University of Warwick/Mark Garlick

Британським астрономам вперше вдалося побачити ядро планети-гіганта, яка схожа на Юпітер чи Сатурн.

Планета TOI 849 обертається біля зірки в сузір'ї Піч, схожої на Сонце, за 730 світлових років від Землі. Планета настільки близько розташована до зірки, що один рік на ній триває 18 годин, повідомляє Громадське з посиланням на BBC.

Температура поверхні TOI 849 близько 1527 °C. Крім того, радіус планети приблизно у 3,5 раза більший за радіус Землі (6 371 км). Також TOI 849 приблизно в 39 разів важча за нашу планету.

Відео дня

Астрономи вважають, що знайдена планета - це ядро планети-гіганта, схожої на Юпітер чи Сатурн. Але у цієї планети немає оболонки з водню та гелію, яка прикривала б ядро, як це відбувається на Юпітері та Сатурні.

Читайте такожУ NASA показали, як виглядає захід Сонця на інших планетах (відео)

Вчені припускають, що TOI 849 могла ще не встигнути сформувати свою оболонку або ж втратила її від зіткнення з іншою планетою.

"Це натякає на те, що планета пройшла досить незвичну еволюцію. Це показує на те, що більш імовірно, що вона втратила атмосферу, але нам знадобиться ще кілька спостережень, щоб бути впевненими у цьому", - сказав головний автор дослідження за планетою Девід Армстронг.

Астрономи сподіваються, що подальші спостереження допоможуть перевірити уявлення про те, як розвиваються планети-гіганти, зокрема, як сформувалося ядро Юпітера.

Як повідомляв УНІАН, раніше астрономи NASA виявили нейтронну зірку, якій лише 240 років.