Чипована мавпа може рухати курсор на екрані за допомогою активності мозку / скріншот

Американська нейротехнологічна компанія Neuralink, заснована Ілоном Маском, показала відео з мавпочкою, яка грає у відеогру без джойстика чи будь-яких кнопок - "силою думки".

Ролик 9 квітня опубліковано на каналі проекту в YouTube.

На відео дев'ятирічний макака на прізвисько Пейджер грає у гру "Понг", де треба відбивати кульку в бік супротивника. Тварині імплантували пристрій N1 Link, який тепер дозволяє їй рухати частинки гри на екрані комп'ютера за допомогою активності мозку.

"Мавпа буквально грає у відеоігру телепатично, використовуючи мозковий чіп", - написав Ілон Маск, коментуючи відео на своїй сторінці у Twitter.

Спочатку Пейджер грав, пересуваючи курсор за допомогою джойстика. Для мотивації мавпі через трубочку під монітором подавали банановий смузі, а пристрій Neuralink тим часом записував інформацію про роботу нейронів тварини.

Читайте такожМаск представив чіп для мозку Neuralink: що може новий нейроінтерфейсПотім за допомогою цих даних система змогла передбачати дії Пейджера, і дослідники від'єднали звичайний фізичний джойстик. Контроль гри повністю перейшов до мозку тваринки через пристрій Neuralink.

Для чого потрібно чипування мавпи 

  • Про вживляння мавпочці чипу від Neuralink Ілон Маск розповів на початку лютого під час спілкування у Clubhouse. Тоді Маск зазначив, що тварина може грати у відеоігри за допомогою свого мозку. Він пояснив, що метою чипування є усунення наслідків травм головного та спинного мозку і повернення пацієнтам втраченої здатності до руху.
  • Сьогодні на своїй сторінці у Twitter Маск повідомив, що перший продукт Neuralink дозволить людині з паралічем користуватися смартфоном самою "силою думки" - і навіть швидше, ніж руками. А подальші версії мають дозволити, наприклад, людям з паралічем нижніх кінцівок знову ходити.
  • Маск сподівається, що тести з людьми розпочнуться вже цього року.