
Не всі знають, чи можна зберігати їжу у фользі, і тому припускаються помилки - загортають у неї продукти, не розуміючи, що в деяких випадках це може бути небезпечно.
Варто розібратися, як правильно зберігати їжу в холодильнику, оскільки є низка причин, через які краще відмовитися від алюмінієвої обгортки та обрати те, що не несе загрози для здоров'я, йдеться в статті Southern Living.
Чи можна зберігати готову їжу у фользі
Співробітник відділу безпеки та якості харчових продуктів Інституту технологів харчових продуктів (IFT) Закарі Картрайт розповів, що за правильного зберігання до продукту обмежується надходження повітря і завдяки цьому, зокрема, знижується ризик потрапляння бактерій.
Експерт наголосив, що фольга не має клейких властивостей, тому не може забезпечити повністю герметичне ущільнення, і до упакованих у неї продуктів надходить повітря.
В американських Центрах з контролю і профілактики захворювань (CDC) попереджали, що через присутність повітря в упаковці є ризик швидшого розмноження таких мікроорганізмів:
- Потенційно небезпечних бактерій Bacillus cereus (можуть спричиняти харчове отруєння).
- Стафілококів (як правило, провокують шкірні захворювання).
Тож, якщо ви все ж таки думатимете над тим, які продукти можна зберігати у фользі, врахуйте ці ризики та запам'ятайте, що стафілокок може виробляти токсин, здатний провокувати харчове отруєння навіть після того, як їжа пройшла термічну обробку (це відбувається здебільшого під час тривалого зберігання за кімнатної температури, а не в холодильнику).
За відомостями CDC, приблизно в кожної четвертої людини в носі чи на шкірі може бути стафілокок. Якщо носій бактерій немитими руками доторкнеться до обгортки, то є загроза того, що в продукт, який у ній знаходиться, теж потрапить стафілокок.
Чому не варто загортати залишки їжі в алюмінієву фольгу - що з'ясували вчені
Група німецьких експертів з харчової безпеки, токсикології та аналітичної хімії вивчала міграцію алюмінію з пакування в їжу та оцінила потенційні ризики для здоров'я споживачів.
Дослідники дізналися, що навіть холодна їжа може отримати додаткове забруднення металом, якщо довго контактує з фольгою. Вони підкреслили, що особливо активно насичуються алюмінієм продукти в кислих маринадах, а також просто кисла чи солона їжа.
Учені додали:
Якщо упаковувати у фольгу сухі нейтральні продукти (наприклад, хліб), то ризик забруднення цим металом буде мінімальним.
Експерти попередили, що якщо регулярно або часто користуватися фольгою і зберігати в ній продукти, які найсильніше схильні до забруднення алюмінієм, то в організмі може виникнути надлишок цього металу. Якщо в організмі тривалий час забагато алюмінію, він може негативно впливати на кровоносну і нервову системи, а також на кістки.
Таким чином учені задовольнили допитливість тих, хто думав над тим, чи можна зберігати готове м'ясо у фользі в холодильнику. Спираючись на відомості дослідників, можна порадити для деякої своєї їжі вибрати безпечнішу упаковку.
Картрайт порекомендував використовувати замість фольги такий посуд:
- Скляні герметичні контейнери.
- Пластикові судочки, які герметично закриваються. Варто обирати тару із пластику, в якій не міститься бісфенол А (речовина, яку використовують для виготовлення пластику, її називають "гормоноруйнівником").
Раніше УНІАН писав про те, чи корисний часник від зубного болю і для здоров'я ясен. За відомостями вчених, ополіскувач для рота з часниковим екстрактом не гірше бореться з бактеріями, аніж хлоргексидин.