Момент загибелі динозавра  / Trudie Wilson

Науковці випадково виявили новий вид динозаврів-хижаків Vectaerovenator inopinatus під час розкопок скам’янілостей на острові Вайт у Великобританії. Динозавр жив понад 115 мільйонів років тому – у крейдяний період.

Про це йдеться у статті палеонтологів на Papers in Palaeontology.

Читайте такожВ Іспанії знайшли останки чоловіка, який у XVI столітті намагався повалити британське панування над Ірландією

Відео дня

Усі чотири кістки, які дослідникам вдалось відкопати, були наповнені повітрям, що вказує на їхню крихку структуру, як у динозаврів групи тероподів (хижаків), наприклад Ті-Рекс і предків сучасних птахів.

«Ми були вражені тим, наскільки порожнім виявилась тваринам, вона мов пронизана повітрям. Частини скелета були, вочевидь, дуже крихкими», – розповів палеонтолог з Саутгемптонського університету Британії Кріс Баркер.

Science alert

Він пояснив, що решток хижих динозаврів середини крейдяного періоду у Європі знайшли не так багато, тому Vectaerovenator inopinatus є справді скарбом для вчених.

Науковців, серед іншого, здивувало й місце знаходження решток наземної тварини – на території, яка, судячи з морських скам’янілостей, колись була водоймою.

Вони, проте, сподіваються відшукати ще й інші кістки, щоб мати повне уявлення про дивну тварину. За попередньою інформацією, істота могла сягати 4 м.

Що знаємо про динозаврів: нові дослідження палеонтологів

  • Палеонтологи з Канади змогли діагностувати онкологічне захворювання у центрозавра, який жив на Землі близько 77 млн років тому.
  • Динозаврів зазвичай уявляють як велетенських створінь. Але нове дослідження виявило докази того, що їхня історія почалася з малого. Вчені виявили на Мадагаскарі скам'янілі рештки родича динозаврів, який жив на Землі приблизно 237 мільйонів років тому. І він був всього 10 сантиметрів завбільшки.
  • Вчені проголосили, що таємниця масового вбивства, яке було скоєне 66 мільйонів років тому, нарешті вирішена. За їхніми словами, тепер можна точно сказати, що надзвичайно потужний удар астероїда вбив усіх динозаврів.
  • В австралійському штаті Вікторія знайшли кістки рідкісного динозавра – елафрозавра, який жив на території, яка зараз знаходиться в Антарктиці.
  • Китайські палеонтологи знайшли у бурштині з М'янми найменшого динозавра. Він розміром, як сучасна колібрі-бджола, 5-6 сантиметрів.