Експерт розповів, кому вигідне поширення фейків в Україні / фото REUTERS

У скандалі зі зламом сайту Національної поліції, де було оприлюднено фейк щодо загибелі в Україні американських військових, видно "руку Кремля".

Читайте такожРНБО: кібератаки відбуваються майже цілодобово і не лише з Росії

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" фахівець з інформаційної безпеки Костянтин Корсун.

Відео дня

"На жаль, у нас досі немає національної системи кібербезпеки і навіть немає ознак і передумов, що вона почала будуватися. У нас є кілька відомств, які перетягують на себе цю ковдру, гроші і повноваження, але фактично ніхто ні за що не несе жодної відповідальності і фактично немає єдиного центру координації, центру ухвалення рішень", - зазначив експерт.

На запитання, чи зростатиме кіберзагроза у зв'язку з наближенням місцевих виборів в Україні, Корсун сказав:

"Так, велика ймовірність настання таких подій. Я не думаю, що зламають сайт ЦВК, він досить непогано захищений, хоча все можливо. Але, я думаю, масові зусилля будуть спрямовані саме на масову дезінформацію. Буквально вчора були зламані сайти регіональних підрозділів Нацполіції і розміщені дуже якісні, дуже фахові фейки, спрямовані на дискредитацію військових навчань Rapid Trident-2020. У цьому випадку все вказує на те, що це держава-агресор і її кібервійська, тому що більше нікому це не може бути вигідно".

На запитання, чи йдеться про диверсію, він відповів:

"Абсолютно так. Технічне розслідування підтвердить це, я впевнений. Це якісно скоординовано, зрежисовано, тут рука Кремля відчувається в повний зріст". 

Масові хакерські атаки на офіційні сайти та поширення фейків