Ілону Маску заборонили проводити випробування нейрочіпів Neuralink на людях

Регулятори побоюються можливих наслідків при їх вилученні.

Регулятор США відхилив заявку компанії Маска Neuralink на тестування нейрочіпів на людях. Там побоюються можливих наслідків при їх вилученні, з'ясувало Reuters.

Компанія з 2016 року займається розробкою імплантованих пристроїв, які, за заявою Маска, дозволять контролювати гормони, боротися з депресіями, і навіть зможуть змусити мозок працювати ефективніше. Однак поки, вважає регулятор, вони недостатньо безпечні для імплантації людям.

Регулятор вказав відразу кілька причин відмови:

  • літієва батарея чіпа;
  • імовірність потрапляння проводів імпланту в нецільові області мозку;
  • неможливість безпечно видалити чіп з мозку.

Проте, чипування не скасовується, а лише відкладається, пише Reuters. За статистикою, управління з санітарного нагляду США схвалює в середньому лише 66% заявок випробувань на людях з першої спроби, а з другої – вже в 85% випадків.

При цьому троє анонімних співробітників Neuralink висловили сумнів у тому, що компанії вдасться швидко розв'язати всі проблеми, попри "надзвичайно амбітні терміни Маска". Наприкінці листопада 2022-го винахідник говорив, що стартап розпочне випробування на людях "через пів року", проте він робить подібні обіцянки ще з 2019 року, нагадує Reuters.

Ілона Маска вже випередили

Влітку 2022 року стало відомо, що стартап Synchron випередив компанію Neuralink Ілона Маска і першим у США імплантував людині нейрокомп'ютерний інтерфейс, який дозволяє управляти електронними пристроями силою думки.

А в лютому цього року компанія відзвітувала про успішне випробування свого імпланту на людях. У Synchron вважають, що технологія практично готова до масового застосування.

Вас також можуть зацікавити новини: