Ілюстрація / REUTERS

Кількість виявленого шкідливого програмного забезпечення для операційної системи Android в квітні-червні 2020 року зросла на 18% у порівнянні з попереднім кварталом, повідомляють фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в галузі кіберзахисту – компанії ESET.

«Найпоширенішими загрозами для пристроїв Android протягом 2 кварталу залишалися програми з прихованим шкідливим функціоналом, SMS-трояни, рекламне програмне забезпечення і програми для кіберпереслідування», - повідомляється на сайті компанії.

Читайте такожХакери продовжують активно використовувати тему коронавірусу для шахрайства – звіт експертів з кібербезпеки

Відео дня

За даними компанії ESET, у 2 кварталі в атаках на користувачів Android активно використовувалася тема COVID-19. За типовим сценарієм банківські трояни поширювалися через шкідливий веб-сайт з інформацією про коронавірус, замаскований під офіційний сайт Міністерства охорони здоров'я. Крім банківських троянів, дослідники ESET виявили нову програму-вимагач для Android, замасковану під додаток для відстеження поширення COVID-19.

У компанії також повідомили про динаміку загроз для операційної системи Mac.

«Більшість загроз для Mac, виявлених продуктами ESET у другому кварталі 2020 року, підпадає під категорію небажаних програм (41%). На другому і третьому місцях знаходяться рекламне програмне забезпечення (28%) і потенційно небезпечні програми (18%)», - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією ESET, найбільш поширеними сценаріями заробітку на довірливих користувачів Mac залишаються показ небажаної реклами і переконання жертв купувати непотрібні сервіси за завищеними цінами. Для розповсюдження рекламного програмного забезпечення серед користувачів Mac зловмисники використовують методи соціальної інженерії, щоб переконати жертву завантажити відразу додаток з рекламою або завантажувач рекламного ПО.

Як повідомляв УНІАН, за даними ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому, знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їх подальшого блокування.

Компанія ESET – провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині і на сьогодні представлена більш ніж в 180 країнах світу.