Вчені склали мапу затонулого восьмого континента / GNS Science

Таємничий восьмий континент Землі не позначений на більшості звичайних мап. Все тому, що 95% його маси лежить за тисячі метрів під водами Тихого океану.

Зеландія - це континент площею 5 мільйонів квадратних кілометрів, який лежить на схід від Австралії. Як пише NBC News, він розташований під сучасною Новою Зеландією. Вчені відкрили обширу підводну масу ще в 1990-х роках. Офіційний статус континенту Зеландія отримала в 2017-му. Але "втрачений континент" лишається здебільшого невідомим і погано дослідженим через географію в дусі Атлантиди.

Читайте такожУчені знайшли в Антарктиді рештки тропічного лісу (відео)

Відео дня

Тепер організація GNS Science, яка належить уряду у Веллінгтоні, сподівається покращити знання людей про Зеландію за допомогою нових мап й інтерактивних інструментів, які зображують втрачений континент безпрецедентно детально.

"Ми створили ці мапи, щоб забезпечити точну, повну й сучасну картинку геології Нової Зеландії й південно-західного тихоокеанського регіону", - сказав геолог і головний автор мап Нік Мортімер.

Читайте такожУ NASA опублікували відео всіх подій на Сонці за 10 років (відео)

"Їх цінність полягає в тому, що вони дають свіжий контекст, в якому можна пояснити та зрозуміти стан вулканів Нової Зеландії й меж тектонічних плит", - додав він.

Нові мапи проливають світло на форму Зеландії, а також її тектонічну історію, показуючи, як вулканічна активність й тектонічний рух формували континент впродовж мільйонів років.