Коронавірус новини - вчені розповіли, коли коронавірус може вщухнути та згадали про чуму / REUTERS

Патогени вірусів, які вражали мільйони людей протягом історії, досі з нами. Викорінити їх повністю неможливо.

Таких висновків дійшли науковці з Південної Кароліни у США, цитує Science alert.

Єдине захворювання, з яким фахівцям вдалося покінчити, була віспа. У 1960-1970-их роках кампанії масової вакцинації, проведені ВООЗ, були успішними, а в 1980-му недугу оголосили першою, яку вдалось побороти.

Відео дня

Читайте такожВ Ізраїлі вчені відродили древній фрукт, якому понад 2 тисячі років (відео)

У 2018 році хворих на малярію було 228 мільйонів, 405 тисяч пацієнтів померли. З 1955 року глобальні програми з подолання хвороби принесли певний успіх, проте спалахи малярії фіксують досі – здебільшого в південних районах світу.

Так само й туберкульоз, проказа, кір були з людством пліч-о-пліч протягом тисячоліть. Викорінення патогенів поки не є реальним. У цьому переліку науковці також згадують молодші недуги – ВІЛ, Ебола, різні види коронавірусу.

«Дослідження глобального розвитку хвороб показує, що летальні випадки від інфекцій складають майже третину усіх смертей в світі», – йдеться у матеріалі.

А в епоху глобалізації людство постійно зіштовхується з загрозою виникнення нових інфекцій, продовжуючи страждати від старих недуг.

Науковці констатують, що більшість інфекційних хвороб нікуди не подінуться. Адже навіть ті віруси, від яких нині вже розроблені вакцини, продовжують забирати життя. Наприклад, чума повертається щодесять років, вражаючи насамперед незахищених членів суспільства.

Автори матеріалу зауважують, що з XIV століття спалах вірусу міг стихнути на місяць, інколи на роки, через зміни температури, вологи й контакту переносників.

Вчені допускають, що навіть за умови винайдення вакцини COVID-19 ще тривалий час забиратиме життя, проте уряди країн можуть запобігти розвитку такого сценарію, ввівши ефективну політику вакцинації населення.