Японська ракета-носій H-IIA з космічним зондом ОАЕ "Аль-Амаль" ("Надія") відправилася на Марс з космодрому на острові Танегасіма в Японії.

Відео дня

Запуск відбувся у запланований час - 20 липня о 01:58 за часом ОАЕ (00:58 за Києвом), повідомляє dt.ua із посиланням на Associated Press.

Відправка зонда "Аль-Амаль" мала відбутися 15 липня, проте була відкладена через несприятливі погодні умови. Зокрема, в Японії понад тиждень йшли зливові дощі, в результаті чого на південному заході країни виникли зсуви й підтоплення.

Читайте такожІлон Маск показав нові деталі космічного корабля для польотів на Марс

Космічний зонд був розроблений і сконструйований арабськими вченими та інженерами. Він оснащений двома сонячними батареями, багатоканальною камерою з високою роздільною здатністю, а також інфрачервоним та ультрафіолетовим спектрометрами, уточнює BBC.

Зонд вивчатиме верхні шари атмосфери Марса, а також стежитиме за зміною клімату, здійснюючи польоти навколо планети. Він має пролетіти 500 мільйонів кілометрів. Очікується, що він досягне Марса в лютому 2021 року, коли ОАЕ будуть відзначати 50 років з дня заснування держави.

Як повідомляв УНІАН, Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) планує запуск на Марс космічного корабля із марсоходом "Perseverance". Запуск попередньо запланований на 30 липня.