REUTERS / NASA

Поява нашої Сонячної системи могла бути результатом зіткнення карликової галактики Стрілець з Чумацьким шляхом мільярди років тому.

Нове дослідження, засноване на даних орбітального телескопу Gaia, робить висновок, що коливання, спричинені зіткненням, могло дати поштовх масовому формуванню зірок. Одна з таких подій збігається в часі з утворенням Сонця приблизно 4,7 мільярдів років тому, - пише Newsweek.

Читайте такожНад Землею пролетить комета, яку можна буде побачити неозброєним оком

Відео дня

Астрономи вже досить давно дійшли згоди, що сусідня галактика Стрілець раніше вступала в контакт з Чумацьким шляхом. І це потенційно могло вплинути на рух зірок в ньому. Але нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Astronomy, говорить, що вплив цієї меншої галактики міг бути значно більшим, ніж раніше вважалося.

"Здається, що Стрілець не лише змінив будову й вплинув на рух зірок в Чумацькому шляху, а й також дав поштовх процесам творення в ньому", - вважає співавтор дослідження Карме Галларт.

"Здається, що значна частина зоряної маси Чумацького шляху була сформована через взаємодії зі Стрільцем. І за інших обставин вона б не існувала", - додала вона.

Космічний телескоп Gaia був запущений в 2013 році Європейською космічною агенцією (ESA) з метою створити 3D-мапу галактики з точним розташуванням її зірок.

"Сучасні моделі говорять, що Стрілець проникав у Чумацький шлях тричі", - сказав Томас Руїз-Лара з Канарського інституту астрофізики в Іспанії.

Читайте такожNBC News: Космічний запуск SpaceX і NASA відкриє нову еру пілотованих місій

"Якщо подивитися на дані Gaia про Чумацький шлях, ми можемо побачити три періоди підвищеного формування зірок, піки яких відбулися 5,7 мільярдів, 1,9 мільярдів і один мільярд років тому. В ці моменти Стрілець міг пройти через диск Чумацького шляху", - пояснив вчений.

На думку команди, брижі від зіткнень могли призвести до високої концентрації пилу й газу в певних частинах Чумацького шляху, провокуючи формування зірок.

Цілком можливо, що Сонце і планети навколо нього включно із Землею не існували б, якби Стрілець під дією гравітаційного притягання не зіштовхнувся зі значно більшим Чумацьким шляхом.

Читайте такожТелескоп Hubble зробив фото "однорукої" галактики

"Сонце утворилося в часи, коли зірки формувалися в галактиці через проходження Стрільця", - пояснила Карме.

"Ми не знаємо точно, чи хмара газу й пилу перетворилася на Сонце через вплив Стрільця. Але це цілком можливий сценарій, тому що вік Сонця співпадає з формуванням зірок під дією Стрільця", - додала вона.