SpaceX запустила космічний телескоп для вивчення чорних дір та пульсарів

Дослідження допоможе вченим зрозуміти, як чорні діри обертаються та чому пульсари такі яскраві

Компанія SpaceX, яку заснував Ілон Маск, запустила ракету-носій Falcon 9 з малою астрофізичною лабораторією Imaging X-ray Polarimetry Explorer. Телескоп IXPE буде досліджувати чорні діри, нейтронні зірки та пульсари.

Пряма трансляція запуску велася на YouTube-каналі SpaceX.

Відзначається, що лабораторія оснащена трьома рентгенівськими поляриметрами, які чутливіші, ніж обладнання у використовуваних обсерваторіях.

Читайте такожАстрономи показали нове яскраве фото галактики і розповіли, як телескоп Hubble його зробивОсновне завдання IXPE - вивчати рентгенівське випромінювання, що утворюються при нагріванні газу до сотень мільйонів градусів біля чорних дір, пульсарів та активних ядер галактик. Дослідження допоможе вченим зрозуміти, як чорні діри обертаються і викидають джети, а також чому пульсари такі яскраві в рентгенівському діапазоні.

Отримані дані допоможуть сформувати зображення будь-яких космічних об'єктів, які видно в рентгенівському діапазоні.

Як раніше повідомляв УНІАН, компанія SpaceX провела запуск важкої ракети-носія Falcon 9 з черговою партією з 48 супутників Starlink. Крім цих супутників також на орбіту були виведені два нових супутників геопросторової розвідки компанії BlackSky.

Вас також можуть зацікавити наступні новини