Apple видалила зі свого магазину гру Fortnite / Ілюстрація REUTERS

Вчора, 24 серпня, відбулося перше слухання у справі Epic Games проти Apple. Причиною судових розглядів стало видалення гри Fortnite з магазину App Store. Засідання проходило в онлайн-форматі за допомогою програми Zoom.

Як передають журналісти видання The Verge, суддя Івонн Гонзалес Роджерс підтримала Apple та визнала, що Epic Games сама створила ситуацію, через яку стався конфлікт.

Конфлікт між Epic Games та Apple

  • Розробники додали в мобільну версію Fortnite можливість купувати внутрішньоігрову валюту через систему Epic Direct. В результаті студія стала отримувати мікротранзакції безпосередньо, не оплачуючи 30% сервісного збору в App Store.
  • Apple заявила, що Epic Games таким чином порушила правила App Store і видалила Fortnite зі свого магазину. Через це Epic Games подали судовий позов проти Apple.
  • У відповідь Apple пригрозила видалити зі своєї платформи всі акаунти Epic Games, через що компанія не зможе забезпечувати підтримку свого рушія Unreal Engine на iOS та MacOS.

Читайте такожЕпічна битва. Навіщо геймерів змушують воювати проти Apple та Google

Проте за підсумками першого слухання суддя видала тимчасовий наказ, в якому заборонила видаляти акаунти Epic Games з платформи iOS. Однак сам Fortnite в App Store поки не повернеться.

Наступне засідання у цій справі призначено на кінець вересня.

Нагадаємо, конфлікт між Epic Games і Apple стався 13 серпня. Розробники Fortnite не тільки подали до суду на Apple, але і назвали компанію монополістом, а також випустили пародію на знаменитий рекламний ролик комп'ютерів Mac, де обігрувався сюжет роману Джорджа Оруелла «1984».

Пародійний ролик авторів Fortnite

  • Слідом Epic Games запустили в мережі хештег #FreeFortnite
  • Авторів Fortnite підтримав глава Xbox Філ Спенсер, музичний сервіс Spotify, творець месенджера Telegram Павло Дуров, а також організатор премії The Game Awards Джефф Кілі.
  • Через видалення Fortnite з App Store на eBay стали користуватися попитом старі айфони з передвстановленою грою Fortnite.
  • Компанія Google наслідувала приклад Apple і видалила Fortnite з магазину Google Play.
  • Epic Games також подала до суду на Google.