REUTERS

Перші випадки інфікування COVID-19 в Іспанії трапилися ще у лютому, а хвороба туди прийшла без «нульового пацієнта».

Про це йдеться у звіті мадридських вчених El Pais, цитує Європейська правда.

Учені проаналізували перші 28 вірусних геномів, виявлених в Іспанії, і визначили 15 шляхів поширення.

Відео дня

Ще наприкінці лютого у МОЗ Іспанії заявляли, що в країні немає вірусу, і що хвороба не передається. Але вже тоді коронавірус проник всередину держави, упевнені науковці.

Читайте такожАмериканські науковці вивчили можливість передачі коронавірусу статевим шляхом

Аналіз показує, що 28 іспанських геномів належать до трьох основних вірусних сімейств, ідентифікованих по світу і названих S, G і V, з невеликою різноманітністю серед них.

Загальний предок 1600 досліджених вірусів був виявлений у китайському місті Ухань близько 24 листопада. 13 іспанських геномів належать до сімейства S, і 11 з них пов'язані з попереднім випадком, виявленим 1 лютого в Шанхаї.

Перші три геноми сімейства S узяті 26 і 27 лютого зі зразків у Валенсії. Саме звідти тижнем раніше виїхали на футбол у Мілан 2500 фанатів.

Але вчені зауважують, що коронавіруси сімейства S вже давно перебували в Іспанії – приблизно з 14 лютого. Сімейство G циркулювало з 18 лютого.

Дослідження дозволяє простежити вибухове поширення вірусу. Випадок з Шанхаєм 1 лютого, ймовірно, пов'язаний з двома іншими зразками, взятими у Франції 25 і 26 лютого, ще одним з Мадрида 2 березня, з Чилі 3 березня, з США 4 березня, з Грузії 8 березня і ще одним з Бразилії 16 березня.

Ця дивна гілка вірусу продовжилась з Іспанії у ще 6 країн світу. За словами вчених, тоді «нульового пацієнта» не було, оскільки його немає, якщо епідемія вже настільки поширена.