Росіяни можуть найближчими роками покинути МКС / REUTERS

Росії слід переглянути терміни подальшої участі в програмі Міжнародної космічної станції і зосередитися на власних програмах орбітальних станцій.

Читайте такожНа МКС стався витік кисню

Як повідомляє «Научная Россия", таку заяву на засіданні Ради РАН з космосу зробив перший заступник гендиректора РКК "Енергія" Володимир Соловйов.

Відео дня

"До 2025 року Росія має зобов'язання участі в програмі Міжнародної космічної станції. Вже зараз є низка елементів, які серйозно порушені пошкодженнями і виходять з експлуатації. Багато з них не підлягають заміні. Після 2025 року ми прогнозуємо лавиноподібний вихід з ладу численних елементів на борту МКС. За оцінками РКК "Енергія", витрати на подальше фінансування, які оцінюються в 10-15 млрд.рублів, занадто великі. Необхідно переглянути терміни подальшої участі в програмі і зосередитися на реалізації програм орбітальних станцій», — заявив він.

Попутно Соловйов представив проект російської орбітальної службової станції (РОСС), який розробляє РКК «Енергія». Передбачається, що станція складатиметься з 3-7 модулів з можливістю роботи екіпажу від 2 до 4 осіб, або в безпілотному режимі. Розгортання РОСС заплановане на період після 2024 року. 

Більше новин про МКС