Twitter назавжди заблокував акаунт Трампа / ілюстрація REUTERS

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон висловив своє здивування блокуванням акаунта президента США Дональда Трампа в Twitter.

Про це повідомляє Politico.

"Те, що генеральний директор може відключити рупор президента США без будь-якої іншої форми контролю і протидії, дивує... Це не тільки підтверджує потужність цих платформ, але також демонструє слабкі місця в організації суспільства в цифровому просторі", - заявив Бретон.

Відео дня

Читайте такожСин Трампа відреагував на ситуацію із заблокованими акаунтами батька

Єврокомісар виступив за встановлення правил поведінки в цифровому просторі з чіткими зобов'язаннями кожної зі сторін і запобіжниками.

Можливі наслідки для цифрових платформ після блокування акаунта президента США в Twitter Бретон порівняв з терактами 11 вересня 2001 року.

"Подібно до того, як 11 вересня ознаменувалося зміною парадигми для Сполучених Штатів, якщо не для всього світу, то, коли мова зайде про цифрові платформи в нашій демократії, такою датою буде 8 січня 2021 року", - зазначив Бретон.

У свою чергу канцлер Німеччини Ангела Меркель, заявила, що рішення Twitter та інших соцмереж заблокувати акаунт Трампа є сумнівним. Про це, як повідомляє Stn.de, заявив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт.

Читайте такожFacebook передасть Байдену контроль над офіційними сторінками президента

Він підкреслив, що саме оператори соцмереж несуть відповідальність за те, щоб політична дискусія «не була отруєна ненавистю, брехнею і підбурюванням до насильства». Однак свобода вираження думки є фундаментальним правом і може бути обмежена тільки законодавчими органами, а не відповідно до вимог приватних компаній, вважає Зайберт.

"Ось чому канцлер вважає проблемою, що акаунти президента США були закриті назавжди", - резюмував Зайберт.

Історія з акаунтами Трампа

  • 6 січня 2021 року прихильники Дональда Трампа прорвалися до будівлі Конгресу США у Вашингтоні, де проходило затвердження голосів вибірників, які віддали перемогу на президентських виборах Джо Байдену. Засідання було перервано і відновилося тільки через кілька годин. До ранку 7 січня Конгрес затвердив перемогу Байдена. Трамп заявив про готовність організовано передати владу новому президенту 20 січня.
  • В результаті протестів було затримано понад 50 осіб. Для витіснення демонстрантів були спрямовані додаткові сили поліції та Національна гвардія. У Вашингтоні введено режим НС і комендантську годину.
  • 7 січня 2021 року Facebook і Instagram акаунти Дональда Трампа були заблоковані мінімум на два тижні - до кінця його президентського терміну. Про це повідомив засновник і керівник компанії Facebook Inc Марк Цукерберг.
  • 8 січня 2021 року російська асоціація професійних користувачів соцмереж і месенджерів запропонувала президенту США Дональду Трампу перейти на російські соцмережі.
  • Того ж дня, 8 січня 2021 року соціальні мережі Twitch і Snapchat оголосили про те, що слідом за іншими сайтами заблокували акаунти президента США Дональда Трампа.
  • 9 січня 2021 року стало відомо про те, що адміністрація соціальної мережі Twitter заблокувала доступ до акаунту чинного президента США Дональда Трампа. У соцмережі заявили, що таке рішення було прийнято після "ретельного розгляду недавніх твітів" політика і контексту, який їх оточує.