Кози дають протиракове молоко / Фото УНІАН

Учені з Нової Зеландії заявили, що їм вдалося створити генномодифікованих кіз, в молоці яких містяться моноклональні протиракові антитіла.

Стаття про це опублікована на порталі препринтів bioRxiv, тобто ще чекає рецензії наукового співтовариства.

Моноклональні антитіла вважаються найбільш перспективним засобом проти злоякісних пухлин. Отримання таких антитіл — одне з найбільш важливих завдань сучасної біотехнології.

Відео дня

Дослідники домоглися того, щоб кози разом з молоком виділяли імуноглобуліни класу G до рецепторів епідермальних факторів росту, аналогічні тим, що містяться в препараті під назвою цетуксімаб. Цей препарат застосовується для лікування декількох типів раку, зокрема плоскоклітинного раку голови і шиї, а також метастатичного колоректального.

Вартість курсу цетуксімабу — близько 13 тисяч доларів. Вчені сподіваються, що їх розробка дозволить зробити лікування онкологічних захворювань більш доступним. «Виробляти цетуксімаб з допомогою тварин набагато економічніше, тому що їх молочні залози можуть виробляти велику кількість білків», — пояснює керівник дослідницької групи Гетц Лайбле.

Читайте такожУ Фінляндії собак навчили розпізнавати специфічний запах COVID-19

Вартість цетуксімабу обумовлена не тільки тим, що цей препарат виробляється лабораторним способом. Структура імуноглобулінів, що входять у його склад, дуже складна. Тому їх доводиться отримувати з клітинних культур в строго контрольованих умовах, що, звичайно ж, призводить до високих виробничих витрат.

Гени, що кодують протиракові імуноглобуліни, вставили в геном козячих клітин. При цьому була використана та ж технологія, яка застосовувалася при створенні знаменитої клонованої вівці Доллі. Дві трансгенні лінії кіз, отриманих у результаті такого втручання, показали досить високі рівні концентрації антитіл в молоці — близько 10 г/л.

Крім того, імуноглобуліни з козиного молока за деякими характеристиками були краще тих, що містяться в комерційному препараті. Так, ці антитіла краще зв'язувалися рецепторами CD16 на поверхні Т-кілерна клітин імунної системи, що призводить до генерації антитілозалежної Т-клітинної цитотоксичності і посилення імунної відповіді.

За словами вчених, кози можуть стати відмінною платформою для великомасштабного виробництва протиракових антитіл. Імуноглобуліни легко виділяються з молока і очищаються, а самі генномодифіковані кози почувають себе нормально і нічим не відрізняються від звичайних тварин.

Як повідомляв раніше УНІАН, Україна займає друге місце в Європі за темпами поширення раку.