фото NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M. H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL team.

Вчені опублікували новітні знімки планети-гіганта Юпітера і його крижаного супутника - Європи.

Читайте такожNASA думає над відправкою місії на Венеру для пошуків життя

Знімки, що зроблені за допомогою телескопа Хаббл, опубліковані на сайті обсерваторія.

Відео дня

Зліва ви бачите зображення Юпітера, зроблене Хабблом 25 серпня поточного року, коли планета-гігант перебувала за 653 мільйони кілометрів від Землі.

Завдяки Хабблу дослідники отримують оновлене зведення щодо погоди в турбулентній атмосфері планети-монстра. На новому знімку також зображено крижаний місяць Юпітера - Європа.

Зліва на знімку - один з місяців Юпітера / фото NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M. H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL team.

Знімок праворуч зроблений в ультрафіолетовому та інфрачервоному світлі, завдяки чому він дає дослідникам абсолютно новий погляд на планету-гігант.

Отримані телескопом Хаббла зображення в ближньому інфрачервоному діапазоні в поєднанні з ультрафіолетовими зображеннями забезпечують унікальний панхроматичний вигляд, який дає уявлення про висоту і розподіл димки та частинок на планеті. 

Зокрема, на цій фотографії частини атмосфери Юпітера, які знаходяться на більшій висоті, особливо над полюсами, виглядають червоними через те, що атмосферні частинки поглинають ультрафіолетове світло. І навпаки, області з синім відтінком являють собою ультрафіолетове світло, що відбивається від планети.

Новий шторм (на знімку у верхньому лівому куті), що вибухнув 18 серпня 2020 року, привернув увагу вчених. "Згустки", що йдуть за білим шлейфом, схоже, поглинають ультрафіолетове світло, подібно Великій Червоній плямі. Це дає дослідникам доказ того, що цей шторм може тривати на Юпітері довше, ніж більшість штормів.

На Юпітері вибухнув новий шторм / фото NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M. H. Wong (University of California, Berkeley) and the OPAL team.

Дивіться ще знімки Хаббла: