Православні християни сьогодні святкують Великий Четвер, Подробиці читайте на УНІАН: https://religions.unian.net/orthodoxy/1332583-chistyiy-chetverg-vremya-pokazat-vsem-primer-lyubvi-i-smireniya-mitropolit-antoniy.html / athos-ukraine.com

Православні християни сьогодні, 5 квітня, відзначають Великий Четвер, який в народі називають Чистим – день встановлення Євхаристії, Таїнства Причастя.

Великдень в 2018 році відзначається 8 квітня. У Великий четвер згадують обмивання Христом ніг своїм учням, його молитву в Гефсиманському саду і зраду Іуди.

Вранці Чистого четверга прийнято вмитися з срібла, тобто з срібної монети або ложки. Вважається, що таким способом людина обдаровує себе не тільки міцним здоров'ям, але і красою.

Відео дня

Читайте такожГотуємося до Великодня: 10 найкращих способів створити писанки в домашніх умовах (рос.)

Крім того, у Чистий четвер необхідно влаштувати генеральне прибирання в будинку. Необхідно винести все сміття з дому, позбутися від мотлоху, перемити весь посуд.

Також у Чистий четвер прийнято купатися до сходу сонця – саме в раніше час вода у водоймах насичується благодатною силою. Вважається, що цей звичай допомагає залишатися щасливим і успішним на цілий рік. Перед обмиванням потрібно промовити молитву, слова подяки за те, що маєте.

На Великий четвер (Чистий четвер) припадає найбільша кількість обрядів, прикмет і дій. У цей день печуть традиційні паски. Паска – це не просто святковий хліб, він символізує тіло Христа. Перед тим, як приступити до випікання, треба помолитися.

У цей день на Літургії готують Святі Дари, якими протягом року причащають хворих на дому та в лікарнях. На вечірньому богослужінні у Страсний Четвер, коли читають 12 уривків з Євангелія про Страсті Христові, віруючі моляться з запаленими свічками. Після служби, за традицією, вогонь намагаються донести додому, щоб нанести зображення хреста при вході в житло.

УНІАН зібрав для вас рецепти пасок, які без особливих зусиль можна приготувати в домашніх умовах.