9 серпня православний світ відзначає День Пантелеймона-цілителя / скріншот

У четвер, 9 серпня, весь православний світ святкує день пам'яті святого Пантелеймона. Великий святий і цілитель прославився своїми чудесами. Він зцілив чимало бідних людей, в тому числі і від сліпоти.

Хто такий Пантелеймон-цілитель

Пантелеймон народився приблизно в III столітті на території Никомедії. Він займався лікуванням. Коли він познайомився з місцевим проповідником Єрмолаєм, той звернув його в християнську віру.

Відео дня

Лекарь увірував у Христа коли попросив його зцілити дитину, яку вкусила змія. Після цього Пантелеймон вирішив присвятити своє життя служінню Богу і оточуючим людям.

Святий Пантелеймон вважається покровителем лікарів і воїнів.

Мощі Пантелеймона-цілителя після його мученицької смерті розійшлися усіма православними країнами.

Що не можна робити в свято Пантелеймона-цілителя

Вважалося, що в цей день не можна працювати в полі. Предки вірили, що блискавка може спалити врожай, або того, хто його збирає. День святого Пантелеймона також називають «Палій». При цьому також вважалось, що і лінуватися в цей день не можна.

В негоду 9 серпня намагалися залишитися вдома, оскільки літні грози часто проходили з великою кількістю блискавок.

Крім того, за народним повір'ям, у цей день не можна байдуже проходити повз чужу біду. Говорили, святий Пантелеймон допомагав кожному - і жебракові в бідному районі, і злочинцеві в тюрмі. Вважається, що якщо в цей з байдужістю поставитися до чужого горя, святий може покарати.

Що можна робити в свято святого Пантелеймона

Наші предки також вважали, що саме зараз варто вирушати на сміття цілющих трав, використовували особливі обряди. Крім того, свято називали Кочанніком, оскільки в цей час завиваються капустяні вилки.

Діставали капусту, що залишилася з минулого врожаю, і готували листкові пиріжки з начинкою. У цей день люди йшли до церкви, щоб освятити колосся, які зібрали з полів. Потім ці колосся належало зберігати в будинку.

Прикмети на Пантелеймона-цілителя

У народі прийнято вважати, що народжені в цей день мають природжену схильність до цілительства.

Сьогодні звертають велику увагу на погоду і поведінку мурах. Якщо мурахи почали закладати входи в мурашники, то скоро бути дощу.

А в тому випадку, якщо бабки і коники високо стрибають і стрекочуть, то погода буде сухою і ясною.