Воздвиження - одне з 12 головних свят православної церкви / фото УНІАН

27 вересня православні відзначають Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хрест, на якому був розп'ятий Ісус Христос. Точна дата набуття Чесного Хреста невідома. Мабуть, вона мала місце в 325 або 326 році. Назву свято отримало завдяки звичаю Церкви на Сході споруджувати хрест під час богослужіння.

Це одне з 12 головних свят православної Церкви.

Відео дня

Ікона Воздвиження Хреста відома своїми чудотворними властивостями. Вважається, що вона допомагає впоратися з багатьма проблемами зі здоров'ям: лікує зубний біль, безпліддя, кістки і суглоби, хронічні мігрені.

Що не можна робити в цей день

Здавна в народі вважалося, що в цей день змії шукають місце для сплячки на зиму, тому радили тримати будинок на замку. Цього дня птахи починають відлітати в теплі краї, а всі гади земні (змії, вужі, ящірки) ховаються в нори.

Не варто сваритися і з'ясовувати стосунки з близькими.

Не можна в цей день починати нові справи, оскільки вони можуть закінчитися невдачею.

Заборонялося в ліс ходити, щоб змії не затягли до своєї ями.

Також в цей день всі православні дотримуються суворого посту. Не можна їсти м'ясо, рибу, яйця і молочні продукти. В якості приправи до їжі рекомендовано користуватися тільки рослинними маслами.

Що можна робити в цей день

В цей день раніше займалися заготовками капусти на зиму. У народі говорили, що на Воздвиження осінь літо відсуває, тому ховали до свята всі овочі з корінням, щоб заморозки не згубили врожай.

Православні у цей день ходять в храм і проводять його в молитвах. Також слід окропити будинок освяченою в церкві водою, щоб захистити його.