Ворожіння на день Святого Миколая 19 грудня / фото УНІАН

Завтра, 19 грудня, весь православний світ відзначає день Миколи Чудотворця. Це свято з нетерпінням чекають як діти, так і дорослі. Споконвіку його відзначали слов'яни з великим розмахом, молилися в цей день і просили у святого Миколая допомоги, захисту від бід, а дівчата ворожили на судженого.

День святого Миколая Чудотворця, який прийнято відзначати 19 грудня, є сильним магічним часом, коли проводяться обряди ворожіння. Ворожіння на Миколая 19 грудня збувається, бо, за повір'ям, цей день наділений магічною силою, з давніх пір день Миколая Чудотворця вважається найбільш відповідним часом для ритуалів та обрядів, пов'язаних з одруженням.

Щоб дізнатися свою долю пропонуємо провести кілька нескладних прийомів з ворожіння.

День Святого Миколая з нетерпінням чекають як діти, так і дорослі / фото УНІАН

День святого Миколая: ворожіння

Ворожіння на обручці

Щоб дізнатися, чи вийде дівчина заміж, в старовину дівчата брали обручку щасливої заміжньої жінки і підвішували її на власному волоссі над склянкою з водою:

якщо вдариться об край склянки, то цього року дівчина заміж не вийде,

якщо обручка крутиться швидко, але не торкається склянки, то скоро буде весілля,

якщо ж обручка рухається повільно, то дівчина вийде два рази заміж.

Також ворожать на зірвану гілку вишневого дерева. Її ставлять у вазу і, якщо вона зацвіте до весни, то бути заміжжю, якщо ні, то доведеться ще почекати.

Читайте такожДень святого Миколая 2018: подарунки, прикмети і традиції

Ворожіння на перехресті

Опівночі дівчина повинна вийти на перехрестя і слухати, що відбувається навколо. Якщо вона почує веселий сміх – то рік буде вдалим і, швидше за все, вона вийде заміж. Якщо плач – то весілля в цьому році не буде.

Ворожіння з ножем

Береться кухонний ніж і кладеться в центр обробної дошки. По краях дошки необхідно покласти папірці з відповідями "так", "ні", "потерпи", "цурайтесь хибних друзів", "чекайте доброї новини", "прийде лист", "успіх у справах", "гість, якого не чекали", "любов", "за журбою радість", "новий шанувальник", "несподівана зустріч", "довга дорога".

Крутити потрібно три рази, щоб отримати відповідь на своє питання.

Ворожіння з дзеркалом

Потрібно дочекатися, поки вночі чітко буде видно місяць. Після цього взяти дзеркало і поставити його так, щоб було видно відображення місяця. Потрібно уважно стежити за відображенням, і незабаром ви побачите не один, а кілька місяців. Необхідно порахувати, скільки їх вам привиділося – це число розповість про те, наскільки великою буде ваша власна сім'я.

Багато хто вірив, що це чарівний день, коли збуваються будь-які мрії та бажання. Тому перед сном дівчата казали: "Суджений-ряжений прийди до мене випити водиці". Хто присниться, той і буде її долею.

Ворожіння в день Святого Миколая на судженого

Щоб дізнатися ім'я майбутнього чоловіка. Необхідно взяти будь-який папір і нарізати його смужками. На кожному папірці написати, абсолютно не замислюючись, чоловіче ім'я. Закрутити паперові смужки з іменами, перемішати і покласти їх під подушку. Вранці наступного дня витягнути будь-який папірець не дивлячись. Ім'я, яке буде на листку паперу і буде ім'ям вашого майбутнього чоловіка.

Читайте такожДень святого Миколая: найкращі ідеї для подарунків

В старовину був ще цікавий звичай, за допомогою якого можна було позбутися від самотності, "клейма безшлюбності", хвороби... Потрібно було зробити з чого завгодно, невеликих розмірів, опудало коня. Обов'язково обв'язати стрічками червоного кольору і спалити на вулиці. У багаття також відправлялися старі речі, чеки, різні папери, і як символ жіночої самотності - пасмо волосся.

Ворожіння на день Святого Миколая

З настанням дня Миколая розпочинається справжня зима / фото УНІАН

День Святого Миколая 2019: прикмети

Згідно з народним повір'ям, вночі, 19 грудня, Микола Чудотворець спускається з небес на землю і допомагає всім скривдженим, бідним і знедоленим: розганяє темні сили.

Серед людей він відомий як захисник мандрівників, моряків, бідних, слабких і несправедливо засуджених. У народі його ще називають Зимовим Миколою, Миколою Угодником і вважають покровителем шлюбів.

Вважалося, що з настанням дня Миколая розпочинається справжня зима, а осінь здає свої позиції.

День святого Миколая вважався останнім днем у році, коли необхідно було роздати всі борги. Якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім'я буде бідувати.

Якщо ж до свята пішов сніг, то зима буде холодною, морозною і суворою. Про те, яка зима буде говорила і погода в День Святого Миколая. Якщо холодно, то і весь сезон буде холодним, а якщо тепло, то зима буде ясною і без сильних морозів.

У цей день прийнято було миритися, при цьому примовляли: «На Миколая клич товариша, клич і ворога, обидва будуть друзі».

Якщо ж господар будинку першим не обійде свій двір, то в наступному році буде біда. Тому на Миколая чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір.

А ось якщо перед Миколою з'явився іній, то рік буде багатим і врожайним.