Митрополит Епіфаній / REUTERS

Ватикан визнав суб’єктність єдиної помісної Православної церкви України.

Про це у Facebook повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій Зоря.

«Офіційний портал новин Ватикану 17 грудня повідомив про обрання Митрополита Епіфанія Предстоятелем автокефальної УПЦ», - зазначив він.

Відео дня

За словами Зорі, фактично це означає, що відповідно до порядку екуменічного діалогу з православними церквами в силу канонічного визнання вселенським патріархом Варфоломієм української церкви та її митрополита — «ця Церква набуває для Ватикану суб‘єктності».

Читайте такожЗліва від митрополита: на молебні поруч з Епіфанієм і Порошенко "засвітився" кримінальний авторитет "Нарік" - журналіст (фото)

«Вельми болюча новина для Московської патріархії. І дуже вагома - для католицького і всього християнського світу», - підкреслив Зоря.

Архієпископ зазначив, що відсутність євхаристичної єдності між католицькою церквою і православною церквою визначає, що офіційно перша не здійснює якогось церковного акту визнання нової автокефалії, однак фактично поширення цієї офіційної новини є сигналом для всіх, хто ще має сумнів, в тому числі у помісних церквах: дипломатія Вселенського патріархату перемогла московські потуги.

За словами Зорі, це означає, що у тих православних церквах, які ще не визначилися з визнанням автокефалії, з’явився вагомий аргумент зробити це відразу після вручення томосу Православній церкві України.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України, який 6 січня 2019 року отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.