Картину "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниной" написав художник Михайло Панін / фото посольство України/facebook

Сполучені Штати Америки повернуть Україні картину, викрадену у часи Другої світової війни.

Про це Посольство України у США повідомило у Facebook.

Зазначається, що Посольство разом зі Службою зовнішньої розвідки України у співпраці з ФБР проводять процедуру повернення картини художника Михайла Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», яка у часи Другої світової війни зникла з Дніпропетровського художнього музею та згодом опинилась в США.

Відео дня

Читайте такожУ київській підземці презентують вісім муралів, присвячених єдності (фото)

«Наразі це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України та США у поверненні пам’яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон», - підкреслили у посольстві.

Зараз триває фінальний етап розгляду судом позову, за результатами якого картина має бути офіційно повернена Сполученими Штатами до України. Для підтвердження походження картини саме з Дніпропетровського музею посольство передало в суд необхідні докази та очікує передачі полотна.

Читайте такожУ Житомирі художник створює 3D-шедеври із соломи (фото, відео)

Також посол Валерій Чалий отримав листа від американців, в яких картина перебувала останніх 30 років і які не знали про те, що вона була вкрадена.

«Вони вітають відновлення справедливості і висловили впевненість, що цей мистецький доробок повернеться до своїх правочинних власників - народу України. Зі свого боку посол України в США подякував американцям за таку відповідальну позицію в дусі стратегічного партнерства двох держав і дружби їх народів», - повідомили у посольстві.