Філарет зазначив, що поки що нас визнали як митрополію, і ми з цим згодні / фото УНІАН

Православну церкву України можуть визнати патріархатом.

Про це заявив в інтерв'ю телеканалу "Прямий", оприлюдненому 6 січня, почесний патріарх ПЦУ Філарет.

"Поки що нас визнали як митрополію, і ми з цим згодні. Хоча ми 25 років були патріархатом, але зараз погодилися на те, що ми – митрополія, але митрополія для всього православ'я. У нас є претензія на патріархат, тому що ми – велика церква. Ми сподіваємося, що з часом Константинопольський вселенський патріарх визнає українську церкву також патріархатом. Це – майбутнє, але це відбудеться", – заявив Філарет.

Читайте такожПравославна церква України запустила власний сайт

За його словами, рано чи пізно більшість православних церков "увійдуть в молитовне єднання" з ПЦУ.

"Може статися, що російська церква, яка звинувачувала нас у розколі, сама опиниться на деякий час в розколі... Але вона вже не буде великою, тому що українська церква від неї відійде... А раз вона невелика, то і впливу не матиме, змушена під тиском і єпископів, і віруючих, і духовенства шукати єдності з усім православ'ям", – додав Філарет.

5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України, а 6 січня вручив його в Стамбулі предстоятелю ПЦУ, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Президент України Порошенко опублікував переклад томосу. Згідно з текстом документа, митрополиту Київському не дається право засновувати парафії за межами України, він також повинен щороку збирати архієрейський собор. При цьому митрополит всієї України отримав місце в диптиху слідом за предстоятелем Православної церкви Чеських земель і Словаччини.