Точне розташування місця хрещення Ісуса Христа досі невідомо / фото УНІАН

У суботу, 19 січня, українці святкують Хрещення господнє, яке є завершальним великим святом різдвяно-новорічного циклу. Саме в цей день, згідно з євангельської історії, хрестили Ісуса Христа в річці Йордан, де на нього зійшов Святий Дух у вигляді голуба.

Коли святкують Водохреща

У всіх церквах свято Водохреща прив'язане до дати стародавнього свята Богоявлення, яке відзначається 6 січня. У римсько-католицькій традиції святкування приурочене до Богоявлення, яке святкується 13 січня. Частина православних церков святкують 19 січня, за григоріанським календарем. Інші, зокрема Константинопольська церква, святкують Водохреща господнє 6 січня, за новоюліанським календарем. У давньосхідних церквах цей день присвячений не тільки Хрещенню Ісуса Христа, але і його народженню, і складає єдине свято Богоявлення.

Що сталося 19 січня, згідно з Євангелієм

Згідно з євангельським оповіданням, до Іоанна Хрестителя, який був біля річки Йордан, прийшов 30-річний Ісус Христос для того, щоб прийняти хрещення. Під час хрещення «відкрилося небо, і Дух Святий зійшов на Нього в тілесному вигляді, як голуб, і голос із неба, який казав: Ти Син Мій Улюблений, у Тобі Моє благовоління!».

Відео дня

Після Хрещення Ісус Христос пішов у пустелю, щоб на самоті, молитві і пості підготуватися до виконання місії, з якою він прийшов на землю. Ісус сорок днів «був спокушуваний від диявола і нічого не їв». Варто зазначити, що точне розташування місця хрещення Ісуса Христа досі невідомо.

фото zalnova.livejournal.com

Що означає Водохреща

Слово «хрещаю», «хрещу» в перекладі з грецької означає «занурюю у воду». У Старому Завіті вода означає початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, з'являть всі живі істоти. В пам'ять про те, що Спаситель своїм хрещенням освятив воду, вода напередодні свята освячується в храмах, в саме ж свято Богоявлення — в річках або інших місцях, звідки набирають воду.

З давніх часів стало відомо про чудесні властивості води, яка була набрана у цей день. Перші згадки про особливе шанування води з'явилися в одній з проповідей святого Йоана Золотоустого (387 рік).

«У це свято всі, почерпнувши води, приносять її додому і зберігають весь рік, так як сьогодні освячені води; і відбувається явне знамення: ця вода в суті своїй не псується з часом, але, почерпнута сьогодні, вона цілий рік, а часто два і три роки, залишається неушкодженою і свіжою», - йдеться у ній.

Традиції на Водохреща

Традиційно в день Богоявлення відбувається водосвяття. Святять воду двічі - напередодні свята і безпосередньо у сам святий день. 19 січня, на Водохреща, в будь-якому місцевому водоймищі роблять ополонку у вигляді хреста або кола, неподалік від якої встановлюють аналой і дерев'яний хрест з крижаним голубом, який символізує Святий Дух.

Після літургії люди відправляються до ополонки, священик служить молебень, після чого тричі опускає в ополонку хрест, просячи на воду Боже благословення. Потім починаються водохресні купання. Люди вірять, що купання у крижаній воді у цей день змиває з людини гріхи. Однак, у церкві нагадують, що гріхи змиваються тільки покаянням через таїнство сповіді, тому купання на Водохреща стало просто традицією.

Набрану на Водохреща воду з освячених джерел зберігають цілий рік - до наступного свята Водохреща. При необхідності її слід пити на голодний шлунок, паралельно читаючи молитву. Незважаючи на те, що у свято Водохреща Господнього немає посту, день напередодні - Святвечір, необхідно провести дотримуючись суворого посту