Канал у місячний термін повинен сплатити до державного бюджету суму штрафу / фото УНІАН

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала на 96,53 тис. грн телеканал NewsOne за наявність в ефірі закликів до розв'язання агресивної війни або її пропаганди і розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті.

Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 7 лютого.

Зазначається, що мовник у місячний термін повинен сплатити до державного бюджету суму штрафу, а Національна рада своїм розпорядженням також зобов'язує мовника протягом двох тижнів привести діяльність у відповідність до законодавчих вимог.

Відео дня

У разі невиконання ліцензіатом цього рішення, регулятор може застосувати до нього санкції, передбачені чинним законодавством України.

Також повідомляється, що представники телеканалу на засідання не з'явилися, хоч розгляд цього питання, який згідно з порядком денним мав відбутися ще 24 січня 2019 року, саме на прохання мовника було перенесено на 7 лютого.

Читайте такожТелеканал "NewsОne" перевірять через карту України без Криму

Згідно з повідомленням на сайті Нацради, провівши моніторинг мовлення, яким було зафіксовано ознаки порушення, Національний рада 5 жовтня 2018 року провела позапланову перевірку мовника, яка підтвердила порушення норм законів.

Зокрема, мову ворожнечі було зафіксовано у виступах гостей і провідних програм NewsOne Лукаш, В. Піховшека, Р. Коцаби, Є.Червоненка, А. Лесика, М. Добкіна, Д. Співака.

Також, зазначається, що до Національної ради надійшов лист від Служби безпеки України, в якому було звернуто увагу на окремі програми, де поширювалися висловлювання, що містять ознаки прихованого заклику до агресивних дій і програмування агресивної поведінки глядачів

«На думку цього державного органу, покликаного захищати національну безпеку держави, в ефірах інформаційно-аналітичних програм телеканалу NewsOne систематично використовуються кліше радянської пропаганди, на кшталт: «партія війни», «партія миру», «братовбивча війна», «механізм розколу православ'я», «Росія захищає свої інтереси», «світ не визнає Росію агресором» та інші. Ці кліше в контексті, спрямованому на інспірації деструктивних настроїв в українському суспільстві, виробляють формування спотвореного уявлення про події в Україні, перш за все пов'язані з російською агресією», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що телеканал має ліцензію на телевізійне супутникове мовлення з територією покриття - Україна і країни в межах зони впевненого прийому супутникового ретранслятора. «Цей факт вказує на можливість негативного впливу такої інформації на значну аудиторію - населення України та інших країн, у тому числі й країни-агресора, і може спровокувати неправильне уявлення про події, які відбуваються в Україні, та спричинити або мотивувати до агресивних дій проти країни», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, раніше Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу "112 Україна" на предмет "розпалювання ворожнечі".