Савченко та Рубана тримають під арештом \ УНІАН

Справу народного депутата України Надії Савченко та керівника Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана, яких підозрюють у підготовці терактів і державного перевороту, розглядатиме суд в Чернігові.

Читайте такожСавченко перевели до Лук'янівського СІЗО у Києві

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення ухвалила сьогодні колегія суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду України, задовольнивши клопотання Військової прокуратури щодо підсудності даної справи.

Відео дня

Таким чином, дану справу розглядатиме не Слов’янський міськрайонний суд Донецької області, куди її спочатку було спрямовано, а Чернігівський районний суд Чернігівської області.

Суд зважив на аргументи прокурорів, що в цій області мешкають більшість свідків у даній справі.

Разом з тим суд відмовив у задоволенні клопотання захисників обох обвинувачуваних, щоб дану справу розглядав Печерський райсуд Києва.

Нагадаємо, що до сьогоднішнього рішення щодо підсудності цієї справи генеральний прокурор Юрій Луценко заявляв, що справу буде розглядати саме Чернігівський суд.

Як повідомляв УНІАН, Савченко і Рубана підозрюють у підготовці терактів і держперевороту.

За даними слідства, Савченко і Рубан планували обстріляти будинки в урядовому кварталі Києва та вбити керівництво держави, а вночі захопити будівлю Верховної Ради.

Савченко інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених сімома статтями Кримінального кодексу України.

Також правоохоронці задокументували факт перевезення Савченко та Рубаном у листопаді 2017 року зброї з окупованої на підконтрольну Україні територію для вчинення терактів.

22 березня 2018 року Верховна Рада надала згоду на притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

Савченко та Рубана тримають під арештом.

За даними СБУ, в червні психологічна експертиза з використанням поліграфа підтвердила, що Савченко особисто готувала насильницьке повалення конституційного ладу в Україні: вона готувалася вчинити теракт в урядовому кварталі та в будівлі Верховної Ради.

2 серпня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що досудове розслідування у кримінальному провадженні проти Рубана і Савченко завершено.

5 грудня Савченко заявила, що оголошує суху голодовку.